Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Kύκλωμα παράνομης εισαγωγής αθλητών σε πανεπιστήμια

Στο κύκλωμα για την παράνομη εισαγωγή στα πανεπιστήμια συμμετέχουν ουκ ολίγοι και σύντομα με το θέμα θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη.

Η αποκάλυψη ενός μεγάλου σκανδάλου βρίσκεται προ των πυλών και έχει να κάνει με την εισαγωγή αθλητών στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για μια φάμπρικα που «λειτουργεί» σχεδόν τέσσερα χρόνια και κοστολογεί ως και 10.000€ τα μόρια, καθώς εμπορεύεται πλαστές βεβαιώσεις διακρίσεων.

Στο κύκλωμα για την παράνομη εισαγωγή στα πανεπιστήμια συμμετέχουν ουκ ολίγοι και σύντομα με το θέμα θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη.

Παράγοντες υπεράνω υποψίας αλλά και υπάλληλοι αθλητικής ομοσπονδίας φέρεται να εμπλέκονται στο κύκλωμα που εμπορεύεται πλαστές βεβαιώσεις διακρίσεων για αθλητές και αθλήτριες που στη συνέχεια χρησιμοποιούν την ανάλογη πριμοδότηση για την είσοδο τους σε σχολές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Η πριμοδότηση των νέων αθλητριών και αθλητριών για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια ήταν ανέκαθεν ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για όλους τους νέους και τις οικογένειες τους αλλά ουκ ολίγες φορές έγινε κατάχρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Στο παρελθόν αρκετές φορές είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες γονέων και αθλητών για κατάχρηση των ευεργετημάτων και μάλιστα ήταν η αιτία που υπήρξαν πολλές βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο με αποκορύφωμα τον πρόσφατο αθλητικό νόμο.

Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο πριν μερικά χρόνια να προτείνεται και η πλήρης κατάργηση των κινήτρων καθώς πολλές φορές οι αθλητικές ηγεσίες ανακάλυπταν και επιβεβαίωναν παρατυπίες. Πολλές από αυτές δεν είδαν καν το φως της δημοσιότητας είτε γιατί εμπλέκονταν βαριά ονόματα αθλητικών παραγόντων που ενίοτε είχαν στενές σχέσεις με τις διάφορες κυβερνήσεις, είτε επειδή η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη καθώς οι αθλητές και οι αθλήτριες φοιτούσαν ήδη στα πανεπιστήμια.

Τι αναφέρει ο νόμος για τα ομαδικά αθλήματα

Σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο η πρώτη θέση σε Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών παρέχεται 20% προσαύξηση για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και 10% για εισαγωγή σε άλλη σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι. Το ποσοστό αυτό μειώνεται για τη δεύτερη θέση σε 10% για άλλες σχολές ενώ παραμένει το 20% για την εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και για την τρίτη θέση στο 7% για άλλη σχολή και 20% για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Ο τελευταίος αθλητικός νόμος έλυσε μία σειρά από εκκρεμότητες, έκλεισε πολλές «τρύπες» και «παράθυρα» αλλά ακόμα και τώρα οι επιτήδειοι βρήκαν τρόπους να παρανομήσουν ξεπερνώντας τις κόκκινες γραμμές αδικημάτων του κοινού ποινικού κώδικα.

Πλαστογραφίες, ανύπαρκτα φύλλα αγώνος από αγωνιστικές αναμετρήσεις που δεν έγιναν ποτέ, πλαστοπροσωπίες αλλά και εμπόριο πλαστών πιστοποιητικών κριτηρίων είναι μερικές από τις καταγγελίες που θα διερευνηθούν τις επόμενες ημέρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υφυπουργείου αθλητισμού και της ΓΓΑ και από την δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς που έχουν στη διάθεση τους τις καταγγελίες γονέων, αθλητών και αθλητριών η υπόθεση είναι η πιο σοβαρή που έχει δει το φως της δημοσιότητας γύρω από το ζήτημα της εμπορίας των αθλητικών «μπόνους» σε αθλητές και αθλήτριες που χρησιμοποιήθηκαν ή θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

Ταρίφα ως 10.000 ευρώ!

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ο κάθε γονέας για να εξασφαλίσει ένα πιστοποιητικό πρωταθλητή ή δευτεραθλητή ή τριαθλητή από το συγκεκριμένο άθλημα έπρεπε να καταβάλει από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν και καταγεγραμμένα μηνύματα στα social media με αποκαλυπτικές συνομιλίες των γονέων με τους εμπλεκόμενους παράγοντες που κάνουν αναφορά για «ταρίφα» 5.000 ευρώ για πιστοποιητικό τρίτης θέσης, 7.500 ευρώ για την δεύτερη θέση και 10.000 ευρώ για την πρώτη θέση.

Πως όμως στήθηκε η φάμπρικα των πλαστών πιστοποιητικών και πως δρούσαν οι επιτήδειοι; Οι εμπλεκόμενοι παράγοντες προκειμένου να ανοίξουν δικό τους «παραθυράκι» και για να ξεγελάσουν ακόμα και τις υπηρεσίες του υπουργείου αθλητισμού μπήκαν σε παράνομα μονοπάτια διοργανώνοντας πρωταθλήματα «μαϊμού» ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι που δεν υπήρχε αγωνιστική δράση.

Ανύπαρκτα πρωταθλήματα και πλαστογραφία

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες και το υλικό που είναι διαθέσιμο, οι επιτήδειοι εμπνεύστηκαν πανελλήνια πρωταθλήματα που δεν έχουν γίνει ποτέ. Συνέταξαν φύλλα αγώνα με διαιτητές, ονόματα αθλητών και προπονητών και μάλιστα πλαστογράφησαν και υπογραφές των αρχηγών των ομάδων.

Μεταξύ των καταγγελιών υπάρχει και ένορκη κατάθεση αρχηγού της ομάδας που υποτίθεται πως αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα και στέφθηκε και… πρωταθλήτρια. Όπως όμως αναφέρει και η ίδια ουδέποτε αγωνίστηκε σε έναν τέτοιο αγώνα που μάλιστα είχε οριστεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Με άλλα λόγια η αρχηγός στέφθηκε πρωταθλήτρια χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.

Και δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν καταγγελίες αθλητριών και αθλητών που αναφέρουν πως ουδέποτε γνώριζαν για αυτούς τους αγώνες, ενώ και οι διαιτητές έχουν διαχωρίσει τη θέση του κρατώντας επί του παρόντος αποστάσεις από το ζήτημα.

Το όλο θέμα άρχισε να ξεδιπλώνεται μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε στην κοινότητα του αθλήματος. Μετά την πρώτη καταγγελία που έγινε σε γνωστό νομικό που έχει εμπειρία σε θέματα της αθλητικής δικαιοσύνης άρχισαν να πέφτουν βροχή οι ένορκες καταθέσεις. Σε μία πρώτη έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως οι επιτήδειοι κατάφεραν να πάρουν πρωτόκολλο και από την ΓΓΑ η οποία όπως συμβαίνει καλή τη πίστη δέχεται και στη συνέχεια αναρτά τις σχετικές αποφάσεις γύρω από τα κριτήρια των αθλητών.

Καταιγιστικές εξελίξεις εντός της εβδομάδας

Στις υπηρεσίες του υπουργείου έχει σημάνει συναγερμός το τελευταίο 48ωρο και γίνεται ενδελεχής έλεγχος τόσο των καταγγελιών όσο και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί και ίσως μερικές από αυτές να έχουν αναρτηθεί και στο «Διαύγεια».

Εντός της νέας εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις καθώς δεν αποκλείεται όλος ο φάκελος να διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που θα διερευνήσουν την υπόθεση σε βάθος. Παράλληλα θα ερευνηθεί και η περίπτωση οι αθλητικοί παράγοντες του κυκλώματος να έχουν και συνεργάτες σε θέσεις κλειδιά στην αθλητική ιεραρχία.

Πως όμως μπορούν να γίνουν όλα αυτά σε μία σοβαρή αθλητική ομοσπονδία που υπόκεινται σε ελέγχους από τα αρμόδια όργανα;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται από τη μέχρι τώρα πρακτική αλλά και την έλλειψη κρουσμάτων κακοδιαχείρισης των κριτηρίων από τις ομοσπονδίες των δημοφιλών αθλημάτων.

Μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο κρούσμα σε «μεγάλη» ομοσπονδία Ολυμπιακού ομαδικού αθλήματος με μεγάλη δημοφιλία καθώς και οι διαδικασίες περνούν από πολλούς ελέγχους και η δημοσιότητα λειτουργεί πολλές φορές αποτρεπτικά στο να γίνουν τέτοιες καταστάσεις με ανύπαρκτες διοργανώσεις, παραποίηση φύλλων αγώνων κλπ.

Δρουν εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια

Άλλο ένα θέμα που θα απασχολήσει τις Αρχές, την αθλητική ηγεσία και πιθανότατα και την δικαιοσύνη είναι το πότε ξεκινάει η δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση εκτιμούν πως η δράση τους δεν ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 οπότε και εκδόθηκαν οι τελευταίες βεβαιώσεις για τις οποίες υπάρχουν και οι καταγγελίες, αλλά πολύ παλαιότερα. Ίσως μάλιστα να μιλάμε για μία δράση 3-4 ετών. Και αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από την εκτίμηση πως το συγκεκριμένο κύκλωμα δεν χρησιμοποίησε «απλές» μεθόδους αλλά έχει περάσει στη σφαίρα των σοβαρών ποινικών αδικημάτων όπως η σύσταση συμμορίας, πλαστογραφία, δημιουργία πλαστών φύλλων αγώνων, εμπόριο των παράνομων «υπηρεσιών» του, την τιμολόγηση των επιπέδων των μπόνους και όλα αυτά με προφανή σκοπό τον πλουτισμό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις «μικρότερες» αθλητικές ομοσπονδίες που κινούνται στην αφάνεια, σε πολύ κλειστές κοινωνίες και δεν ελέγχονται σχεδόν ποτέ. Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή στην οποία αφορά το σκάνδαλο των πλαστών βεβαιώσεων. Αν και στο εξωτερικό είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα έχει περιορισμένη δημοσιότητα και κυρίως δεν είναι Ολυμπιακό άθλημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι έλεγχοι είναι επιβεβλημένοι για κάθε καταγγελία αλλά και στην τελευταία υπόνοια ώστε να σπάσει το απόστημα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Στην τελική ανάλυση ο θεσμός της πριμοδότησης των αθλητών κερδήθηκε με κόπο και ιδρώτα από τα νιάτα της χώρας και θα πρέπει να προστατευτεί και να διατηρηθεί σαν ένα υγιές και γνήσιο καρπό του ευ αγωνίζεσθαι.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Αφήστε το Σχόλιο σας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in ΑΘΛΗΤΙΚΑ