Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

H συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Aπό τα πρώτα λεπτά της εμφάνισής του στη συνέντευξη Τύπου, o πρωθυπουργός επανέλαβε τη στόχευσή του για στήριξη της μεσαίας τάξης, τη Δημοσιονομική πειθαρχία και την πρωταρχική σημασία που δίνει στην ανάπτυξη.

Aπό τα πρώτα λεπτά της εμφάνισής του στη συνέντευξη Τύπου, o πρωθυπουργός επανέλαβε τη στόχευσή του για στήριξη της μεσαίας τάξης, τη Δημοσιονομική πειθαρχία και την πρωταρχική σημασία που δίνει στην ανάπτυξη. Θα υλοποιήσει τους στόχους του μέσω ενός κύμα ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ώστε να παρέχει καλούς μισθούς. «Δεν ήταν ρόδινη η κατάσταση που παραλάβαμε», τόνισε. «Κάτι αλλάζει στην οικονομία. Οι οικονομικοί δείκτες αλλάζουν θετικά ως προς την κυβέρνηση». Τόνισε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία.
Για το ενδεχόμενο νέας διεθνούς ύφεσης

Επιμένω ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης. Δεν συμμερίζομαι τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς νέα ύφεση.Όταν τα πράγματα πηγαιναν εξαιρετικά καλά στη διεθνή οικονομία, η χώρα μας ήταν ουραγός στην ανάπτυξη. Τώρα ίσως πρέπει να κάνουμε το αντίστροφο.Αν η Ευρώπη βαδίζει προς ύφεση, ένας λόγος παραπάνω να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποια μέτρα, όπως ένας κοινός προυπολογισμός.Αν η χώρα μας απειλείται από νέα ύφεση, αυτό προσθέτει στα επιχειρήματά μας για μείωση των πλεονασμάτων.

Για τα πλεονάσματα

Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης, προσβάλει τη μνήμη των πολιτών. Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του ’15.Είμαι απολύτως συνεπής στα όσα είχα πει προεκλογικά, είχα πει ότι δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείώση των πλεονασμάτων. Δεν σημαίνει ότι απεμπολώ το στόχο, ότι δεν το θέτω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Ο πρώτος λόγος γιατί επιβλήθηκαν οι υψηλοί στόχοι ήταν για να ξεπληρώνεται το χρέος και γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην τότε ελληνική κυβέρνηση. Με τη Νέα Δημοκρατία δεν ισχύει αυτό.Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας να διεκδικήσουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι το 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το στόχο που εξήγγειλα χθες.

Για τον εκλογικό νόμο

Θα έρθω σε επαφή με τους αρχηγούς για να παρουσιάσω τις θέσεις μας όσον αφορά την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστολής ψήφου.Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι εκλογικοί κατάλογοι, είπε.Επίσης θα επιδιώξω να ψηφιστεί όχι με 200 αλλά με 300 ψήφουςΌσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου είπε ότι αποδείχθηκε στην πράξη το γεγονός ότι αν υπήρχε η απλή αναλογική τότε τα πράγματα δεν θα ήταν όπως ει Άι σήμερα και δεν θα είχαμε κυβερνήσημοτητα”

Για τα ελληνοτουρκικά

Στόχος είναι να βρίσκεις λύσεις. Προσερχόμαστε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση με το διεθνές δίκαιο να είναι με το μέρος μας. Για τις προκλήσεις της Τουρκιας στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει αντίδραση από την Ε.Ε.Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το μεταναστευτικό. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση αλλά ότι με απειλές και τσαμπουκάδες.Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε και αν ο κ. Ερντογάν θέλει να κάνει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα.

Δεν θα κάνω τη Βουλή εργοστάσιο Εξεταστικών

Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψων τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Ό,τι έγινε το ’15 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω το μέλλον και ότι το παρελθόν.Τελειώσαμε με τα capital controls, μόλις μειώσουμε τα πλεονάσματα θα έχουμε τελειώσει με τα απομεινάρια των προηγούμενων.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θεωρείται κόμμα εξουσίας πρέπει να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να δει την απλή λογική. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο συναινέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμοΗ διενέργεια εξεταστικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή και αν Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί έτσι, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση που θα πάρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έχει καινούργια διοίκηση. Δεν θέλω να τη βλέπω μόνο αμυντικά, θέλω να τη βλέπω σαν επιχείρηση που θα εξυγιάνουμε, ως μπροστάρη στην προσπάθεια της χώραςΜια ΔΕΗ που θα έχει εξυγιανθεί και θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε.Μπορούμε να ξανακάνουμε τη ΔΕΗ μια επιχείρηση που θα είναι κερδοφόρα.Αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική δεν αφορά τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το κράτος.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Είναι ένα ερώτημα (αν θα προτείνει ξανά Παυλόπουλο) που πρέπει να μου κάνετε σε τρεις μήνες. Αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει και η Συνταγματική Αναθεώρηση. Η πρότασή μας να εκλέγεται με 151 για να αποσυνδέσουμε την εκλογή του από τη διάλυση της Βουλής.

Μείωση φόρων σημαίνει και υποχρέωση για συμμόρφωση

Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Τώρα με τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή έχουν κίνητρο να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματα. Από το 2021 θα υπάρχει χώρος να μειώσουμε τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύσης και από το 2023 να καταργηθούν πλήρως.Αν έχουμε υπέραπόδοση στα έσοδα μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να επιστρέφουμε στους πολίτες. Είτε με μείωση των φόρων είτε με ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Εξάρχεια και άσυλο

Η κατάργηση της παραβατικότητας που κρύβεται πίσω από το άσυλο (δεν καταργήσαμε κανένα άσυλο) είναι πολιτική κοινής λογικής. Κάναμε πάρα πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο παραβατικότητας. Δουλεύει ήδη, η αστυνομία έκανε παρεμβάσεις εντός του προαύλιου της ΑΣΟΕΕ.Προφανώς και τα πανεπιστήμια πρέπει να συζητήσουν για το πως θα επιτρέπουν την πρόσβαση στους χώρους τους. Δεν έχουμε πρόθεση να στέλνουμε κάθε τρεις και λίγο την αστυνομία στα πανεπιστήμια.Ως προς τα Εξάρχεια, το ζήτημα δεν είναι μόνο κατασταλτικό αλλά το πως μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας θα ξαναγίνουν αυτό που ήταν αλλά όχι ένα άντρο ανομίας.Γίνονται κατασταλτικές επιχειρήσεις όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση. Η αστυνομία έχει έντονη παρουσία, δεν είναι κακό, καλό είναι για την ασφάλεια των πολιτών.

Κάποια στιγμή θα δώ τον Ζάεφ – Αυστηρός έλεγχος της Συμφωνίας των Πρεσπών

Επαναλαμβάνω ό,τι είχα πει προεκλογικά: η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια. Αλλά είναι επικυρωμένη από τη Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Είναι μια διαπίστωση που είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Είχα πει ότι δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν το προβλέπει. Προβλέπει μόνο έλεγχο και θα είμαστε πολύ αυστηροί. Την κληρονομήσαμε.Η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να γίνουν αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας. Πρέπει να στηρίξουμε το brand της Μακεδονίας και να κερδίσουμε παγκόσμια αναγνώριση. Δεν έχει προβλεφθεί κάποια συνάντηση αλλά κάποια στιγμή θα τον συναντήσω.

Γίνονται έρευνες για την κακοδιαχείρηση. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα αλλάξει η διαδικασία ασύλου. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιστροφές στην Τουρκία θα γίνουν όπως προβλέπει η συμφωνία.Έχουμε αποσυμφορήσει τα νησιά, καταλαβαίνω τις αντιδράσεις αλλά είναι μια προσωρινή λύση αυτή που βρήκαμε.Δεν μπορούν αυτές οι ροές να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα κινήσω μια διαδικασία που θα ενημερώσω αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να μας βοηθήσουν και να γίνει καταμερισμός ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες. Είναι αστείο να λέμε ότι δεν μπορούν χώρες να δεχτούν 50 ή 100 παιδιά.Κάποιες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα αλλά να έχουν τα οφέλη της Σέγκεν. Αν θέλει μια χώρα να είναι στο Σέγκεν, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης πρέπει να δέχεται τις αποφάσεις της Ε.Ε. αλλιώς να υπάρχουν κυρώσεις.

Αίτημα αποπληρωμής του ΔΝΤ

Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας. Δανειζόμαστε με χαμηλότερο κόστος και στόχος είναι σύντομα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.Ναι, πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, το αίτημα θα κατατεθεί από τον υπουργό στο Eurogroup της Παρασκευής.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα που να παραβιάζει το Σύνταγμα. Είναι κρίμα που το αρθρο 16 δεν θα αναθεωρηθεί από αυτή τη Βουλή, όμως κοιτάμε παραπέρα.Η προσοχή μας πέφτει τώρα στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα φέρουμε ένα οριζόντιο νέο θεσμικό πλαίσιο, μια τολμηρή μεταρρύθμιση.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Προφανώς θέλω να εξαντλήσω την 4ετία. Η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.Το ζήτημα της απλής αναλογικής είναι στο τραπέζι αν δεν αλλάξει ο εκλογικός μόνος. Άρα θα είναι διπλή κάλπη.

Θέλουμε πίσω τα κέρδη

Στόχος μας να αξιοποιήσουμε τα κέρδη της ΕΚΤ για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο. Μπορεί να συνδεθεί με την 4η αξιολόγηση. Θυμίζω ότι πρόκειται για δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι απολύτως λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη αυτά και να μας βοηθήσουν στον δημοσιονομικό χώρο.
Ο Πρωθυπουργός για τους ανθρώπους με αναπηρία και τους καρκινοπαθείς

Κανένα επίδομα δεν καταργείται, το ξαναλέω. Προφανώς και για το ζήτημα των αναπηρικών επιδομάτων, θέλουμε μια προσέγγιση και το έχω αναλάβει προσωπικά. Θα παρουσιάσουμε τολμηρές πρωτοβουλίες.Βρέθηκα την Παρασκευή, ήταν πολύ συγκινητικό, στην προπόνηση της εθνικής ομάδας Τυφλών. Εκφράζω για άλλη μια φορά δημόσια τον θαυμασμό μου για αυτούς τους ανθρώπους. Μου είπαν ότι δεν υπάρχει διάταξη για τους τυφλούς δασκάλους θα διδάσκουν στον τοπο τους αλλά τους στέλνουμε στην Ικαρία και άλλα νησιά.Είναι μια υποχρέωση που έχω στη μητέρα μου, που ήταν η πρώτη που έβαλε το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο και μίλησε για το πρόβλημά της.Για τα εργασιακά, θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας το διυπουργικό νομοσχέδιο. Στόχος μας να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και να βρεθούμε απέναντι σε αντιεργατικές συμπεριφορές. Πόσοι κρύβονται πίσω από τη μερική απασχόληση και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πλήρη απασχόληση.Για τις συμβάσεις ήμουν ξεκάθαρος: εξαιρέσεις μόνο για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το βάρος της χρεοκοπίας.

Περισσότερα λεωφορεία στον ΟΑΣΘ… χθες

Δεν θέλω να κάνω κάποιο δημόσιο σχόλιο πριν δώ τις αποφάσεις. Θα τις σεβαστούμε. Ό,τι επιστροφή γίνει, θα γίνει σε εύλογο χρόνο. Να είναι βέβαιοι οι συνταξιούχοι ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Για τους φόρους στα καύσιμα και την αγροτική πολιτική

Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα. Εξήγγειλα μόνο αυτά για τα οποία είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε. Αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ακόμη και μέσα στο ’19, είναι προτεραιότητά μας. Σύντομα θα μπορούμε να έχουμε κάποια νέα.
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έως το τέλος Σεπτεμβρίου

Επιλέξαμε να δώσουμε χρόνο για να ωριμάσουν οι αλλαγές, με μια νέα προπαρασκευαστική Επιτροπή. Την Πέμπτη θα πάω στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στόχος οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα να ψηφιστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.Υπήρχαν πολλά καλά στον νέο ποινικό κώδικα, αλλά υπήρχαν και χτυπητές αστοχίες που θα διορθωθούν.

Για το 112

Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Η απόφαση για την αποστολή των sms είναι της Πολιτικής Προστασίας. Αν κρίνει πως απειλούνται 10 σπίτια, ο καλύτερος τρόπος είναι να πάνε να χτυπήσουν πόρτες ή καμπάνες. Πρέπει να κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Είχαμε πολλές φωτιές φέτος, δεν είχαμε ούτε έναν νεκρό. Θέλω να ευχαριστήσω Πυροσβεστική και τον Νίκο Χαρδαλιά. Έχω δεσμευτεί ότι το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας θα αλλάξει για να είμαστε έτοιμοι στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. να είναι ένας υπεύθυνος και να δίνει εντολές. Το σύστημα του 112 δεν αφορά μόνο πυρκαγιές, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι στο τέλος του έτους.

Για τα τραπεζικά δάνεια

Για να απελευθερώσουν οι τράπεζες κεφάλαια και δανεισμό, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείωνΔεν γίνεται να υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις εταιρίες τους, ζουν πολυτελή βίο και να έχουν τον έλεγχο των χρεοκοπημένων επιχειρήσεών τους. Αυτά να τα ξεχάσουν! Οι τράπεζες πρέπει να είναι αμείλικτες. Θα θέσουμε πολύ φιλόδοξους στόχους προς τις τράπεζες.Κάποιες τράπεζες προσαρμόζονται, κάποιες εξήγγειλαν προγράμματα επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών.

Αφήστε το Σχόλιο σας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in ΕΛΛΑΔΑ