Οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι η Ισπανία εξελίσσεται πλέον σε βασικό προορισμό προσφύγων και μεταναστών φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Μέσα σε δυο μόλις μέρες κατέφτασαν στη χώρα πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Ιουλίου η ισπανική ακτοφυλακή περισυνέλεξε 334 πρόσφυγες από 17 συνολικά πλοιάρια στις ακτές της Ανδαλουσίας ενώ την Παρασκευή διέσωσε 888 ανθρώπους στη θάλασσα του Αλμποράν και στο Στενό του Γιβραλτάρ.

Την Κυριακή 29 Ιουλίου, η ισπανική ακτοφυλακή συνέχισε τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σε αντίστοιχες επιχειρήσεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η ακτοφυλακή διέσωσε άλλους 1.000 περίπου ανθρώπους. Το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Γκράντε-Μαρλάσκα επισκέφθηκε την Ανδαλουσία προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για τις επιχειρήσεις και την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Σύμφωνα με ανάρτηση της κυβέρνησης στο Τwitter, κατά την επίσκεψή του ο υπουργός επαίνεσε «τον επαγγελματισμό και την ανθρωπιά» που επιδεικνύουν η τοπική αστυνομία και η ακτοφυλακή. Ο Γκράντε-Μαρλάσκα τόνισε ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, πρόσθεσε όμως ότι η προσφυγική κρίση «συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκής λύσης».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης από τις αρχές του χρόνου η Ισπανία έχει δεχθεί 21.000 νέους πρόσφυγες και μετανάστες, στην Ιταλία έχουν φτάσει 18.100 ενώ στην Ελλάδα 15.500 άνθρωποι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here