Connect with us

Ο Καιρός

“Χειμερινή” ώρα σε… “καλοκαιρινό” σκηνικό!

Το “Καλοκαιράκι” στην καρδιά του Φθινοπώρου διανύει την τέταρτη εβδομάδα και ενώ ο Οκτώβριος πλησιάζει στο τέλος του, ο καιρός θυμίζει Αύγουστο!

Το “Καλοκαιράκι” στην καρδιά του Φθινοπώρου διανύει την τέταρτη εβδομάδα και ενώ ο Οκτώβριος πλησιάζει στο τέλος του, ο καιρός στην χώρα μας συνεχίζει να θυμίζει περισσότερο Αύγουστο παρά προχωρημένο Φθινόπωρο! Το “καλοκαιρινό” σκηνικό που στήνει η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες από τις αρχές του μήνα, σε καθημερινή βάση, έρχεται να ολοκληρώσει το “Μελτέμι” το οποίο επανήλθε τις τελευταίες ημέρες.

Ο αριθμός ημερών βροχής, κατά την διάρκεια του μήνα είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο, ενώ το Μελτέμι στο Αιγαίο έχει ήδη κάνει την παρουσία του για 10 ημέρες, συχνότητα συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρείται τον Αύγουστο. Μικρά ή μεγάλα “Καλοκαίρια εν Φθινοπώρω” παρατηρούνται σχεδόν κάθε χρόνο στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι αναφορές στο “Γαϊδουροκαλόκαιρο” ή το “Καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου”.

Aντικυκλώνας καλύπτει και την Κυριακή μεγάλο μέρος της Ευρώπης

Ωστόσο, η διάρκεια της “καλοκαιρινής περιόδου” που διανύουμε είναι αξιοσημείωτη και η κατάσταση μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως “ακραία” ως προς την διάρκειά της, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν πως δεν πρόκειται απλά για περίοδο υψηλών θερμοκρασιών αλλά για καθαρά αντικυκλωνική περίοδο με καιρό ανάλογο αυτού που παρατηρείται κατά το Καλοκαίρι, το οποίο όπως όλα δείχνουν έχει κατσικωθεί για τα καλά!

Και ενώ την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, η αλλαγή της ώρας σε “Χειμερινή”, προϊδεάζει για την έλευση του “βαθέως Φθινοπώρου” και την σταδιακή μετάβαση στον Χειμώνα, μία περίοδος που τα καταστήματα “βιάζονται” να φορέσουν τα Χριστουγεννιάτικα, το Καλοκαιράκι δείχνει να αντιστέκεται σθεναρά προτρέποντας πολλούς εκδρομείς του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου να χαράξουν πορεία για κάποια παραλία.

Επιμένει το μελτέμι και την Κυριακή σε αρκετές περιοχές της χώρας

Κυρίαρχα “πιόνια” στην “σκακιέρα” των βαρομετρικών συστημάτων στον Ευρωπαϊκό χώρο, για τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσουν, αφενός το πεδίο υψηλών πιέσεων που θα καλύπτει τα βαλκάνια και μεγάλο μέρος της νότιας και κεντρικής Ευρώπης και, αφετέρου το οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων στην περιοχή των Αζορών. Το αντικυκλωνικό πεδίο εξασφαλίζει γενικά ήπιο και ζεστό καιρό στην χώρα μας.

Ο Αντικυκλώνας καθώς συνδυάζεται με τις χαμηλές πιέσεις δυτικά της Ιβηρικής Χερσονήσου, δημιουργεί εκτεταμένο νότιο ρεύμα που μεταφέρει θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική προς την Ευρώπη με αποτέλεσμα την εκτόξευση των θερμοκρασιών σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Σημαντικό “πιόνι” στην “βαρομετρική σκακιέρα”, είναι, επίσης, το αβαθές πεδίο χαμηλών πιέσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπεύθυνο για την εμφάνιση του μελτεμιού, είναι το χαμηλό στην Κύπρο

Αυτό συνδυάζεται με τις υψηλότερες πιέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και παράγει τους “μετόπωρους Ετησίες” (έτσι λέγονται τα Μελτέμια που παρατηρούνται μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου) στο Αιγαίο. Ένα αποκομμένο χαμηλό που βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο είναι εγκλωβισμένο εκεί και δεν δείχνει διάθεση να προσεγγίσει την χώρα μας. Αποτέλεσμα της παραπάνω διάταξης, είναι η διατήρηση του καλοκαιρινού σκηνικού.

Αυτό το “καιρικό μοτίβο” προβλέπεται να συνεχιστεί στην χώρα μας, μέχρι και την Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει πως ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου, θα λάβει χώρα με, κάτι παραπάνω από ευνοϊκές, συνθήκες. Από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, από το παραπάνω σκηνικό προβλέπεται να απουσιάσει το Μελτέμι, το οποίο θα εξασθενήσει και μόνο σε τμήματα του Αιγαίου θα φτάνει τα 5 μποφόρ.

Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στην Ευρώπη από τις 31 Οκτωβρίου

Ενώ ο “καλοκαιρινός” καιρός θα συνεχίζεται στον ελλαδικό χώρο, μια σημαντική αλλαγή προβλέπεται να λάβει χώρα στον Ευρωπαϊκό χώρο: Ισχυρός θερμός αντικυκλώνας προβλέπεται να αναπτυχθεί ανοιχτά της Μ. Βρετανίας με τάση μετακίνησης προς τα Βορειοανατολικά, ενώ παράλληλα εκτεταμένα πεδία χαμηλών πιέσεων προβλέπεται να αναπτυχθούν σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης.

Η διάταξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση έντονων φαινομένων στην Ευρώπη και την γρήγορη μετακίνηση αρκτικών αερίων μαζών, από τον βόρειο παγωμένο ωκεανό προς την βόρεια, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία προβλέπεται να “καταποντιστεί” κατά 10 με 20°C σε αρκετές περιοχές της Γηραιάς ηπείρου και ο “χειμώνας” να κάνει την πρώτη του “επίθεση” με πολύ δυναμικό τρόπο.

Πιθανή μεταβολή του καιρού από τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Xalazi.gr

Η χώρα μας, δεν αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα από την παραπάνω μεταβολή και η διατήρηση υψηλών πιέσεων στην περιοχή μας θα “προστατεύσει” το “Καλοκαίρι” από την ψυχρή εισβολή. Ως εκ τούτου, μέχρι και την 1η Νοεμβρίου, ο καιρός θα συνεχίσει να κινείται, λίγο πολύ, όπως κινείται τις τελευταίες εβδομάδες. Εν συνεχεία, ωστόσο, με την άφιξη της ψυχρής αέριας μάζας στην “γειτονιά μας” ο καιρός αναμένεται να μεταβληθεί.

Κατά πάσα πιθανότητα, το Φθινόπωρο θα ξυπνήσει από τον λήθαργο την περίοδο από 1 έως 5 Νοεμβρίου, με βροχές και καταιγίδες, που ενδεχομένως να ξεκινήσουν και στην εκπνοή του Οκτωβρίου. Προς το παρόν βέβαια, το “Καλοκαιράκι” συνεχίζεται ακάθεκτο και οι παραλίες της χώρας μας συνεχίζουν να αποτελούν ιδανικό προορισμό μιας και οι χειμερινοί κολυμβητές, αργούν ακόμα να κατοχυρώσουν την “αποκλειστικότητα”.

Πηγές: Xalazi.gr, simeteo.gr, meteo.gr

Αφήστε το Σχόλιο σας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Ο Καιρός