Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, μετά την οριστική παύση λειτουργίας της εταιρείας πνευματικών δικαιωμάτων ΑΕΠΙ, για χρήση μουσικής. Η Υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου, ανακοίνωσε ως διαχειρίστρια της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, την πρώην επίτροπο της ΑΕΠΙ κα. Μαρία Βλάχου.

Σύμφωνα με άρθρο του Γιώργου Πανουτσόπουλου στην iplus, οι ρυθμοί του Υπουργείου είναι ταχύτατοι και στα χέρια της νέας εταιρείας ”ΕΥΕΔΔ”, έχει περάσει το ψηφιακό αρχείο της ΑΕΠΙ, οι συμβάσεις αμοιβαιότητας με τους ΟΣΔ του εξωτερικού, οι συμβάσεις με τους Έλληνες δημιουργούς, αλλά και τα χρήματα που εμπεριέχονταν στον λογαριασμό της πρώην ΑΟΔ, τα οποία προορίζονται να αποδοθούν στους δημιουργούς.

Εντός των ημερών θα ξεκινήσει η λειτουργία της, ώστε να συνεχιστεί η είσπραξη για λογαριασμό Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Η κα. Μαρία Βλάχου, είναι η πλέον έμπειρη να συνεχίσει το έργο της ΑΕΠΙ. Τελικά, παρά της αρχικές αντιδράσεις, η κρατική πρόταση είχε απήχηση στους μεγάλους ξένους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, οι οποίοι θα στηρίξουν το συγκεκριμένο εγχείρημα όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της CISAC.

Τα κακά νέα έρχονται ωστόσο για τους χρήστες μουσικής, καθώς στην ανακοίνωση του Υπουργείου, γίνεται γνωστό πως θα υπάρξουν απαιτήσεις από τους χρήστες και για τα προηγούμενα έτη, εάν δεν υπάρχει στην κατοχή τους συνεχόμενη Άδεια δημόσιας εκτέλεσης. Οι χρήστες θα πληρώνουν τον κρατικό φορέα ΕΥΕΔΔ, (εντός του ΟΠΙ) την “Αυτοδιαχείριση”, την PRS (αν δεν συμβληθεί με κανέναν από τους δύο) και τον GEA.

Εκτίμησή μας είναι πως η PRS ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η PRS συνεργάστηκε με την Γερμανική GEMA για την δημιουργία Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Είσπραξης και Διαχείρισης. Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο, πως στην αγορά υπάρχουν εταιρείες και φορείς που προσφέρουν μουσική χωρίς δικαιώματα, όμως οι χρήστες καταδικάζονται στα δικαστήρια. Υπάρχει όμως λύση στο πρόβλημα. Ενημερωθείτε πως θα αποκτήσετε την άδεια δημόσιας εκτέλεσης, κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Τα σωματεία ΑΣΜΑ 450+ και “ΥΠΕΡΒΑΣΗ” έχουν ήδη δηλώσει την στήριξη στον νέο φορέα, ενώ τα “ΜΕΤΡΟΝ” & “ΣΩΣΜΕ”,  εξέδωσαν ανακοίνωση στις 07 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα συμμετέχουν στον κρατικό φορέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here