Μια δύσκολη νύχτα προδιαγράφεται στις Βρυξέλλες, όπου το θέμα του μεταναστευτικού θα τραβήξει και θα συζητηθεί μέχρι και το πρωί της Παρασκευής, χωρίς να προδιαγράφονται μεγάλες πιθανότητες για ευρωπαϊκή ομόνοια. Η εικόνα αυτή τη στιγμή, είναι πως οι ακραίες απόψεις υπερισχύουν, θέτοντας εν αμφιβόλο τη σύνοδο!

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, προχωράει σε βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου, καθώς δεν ικανοποιείται το αίτημα της Ρώμης για κατάργηση του Δουβλίνου. Η Ιταλία θέλει, τόσο την επιστροφή των καραβιών με μετανάστες στις πλατφόρμες, αλλά και την άμεση διασπορά μεταναστών που φτάνουν στις χώρες της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πεδίο μάχης στη Σύνοδο, με σύγκρουση δύο διαφορετικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή της, ενώ την ίδια ώρα η αντι-μεταναστευτική ρητορική, όπως αυτή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, έχει εξαπλωθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Πλέον, αποτελεί την κυρίαρχη ρητορική τόσο στις χώρες του Βίσενγκραντ, όσο και στην Ιταλία, την Αυστρία και το κρατίδιο της Βαυαρίας στη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα επιθυμούν κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την κρίση, η οποία στην πράξη δεν υφίσταται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here