Connect with us

MEDIA

Στα δικαστήρια κατά της εφημερίδας “Δημοκρατική” προσέφυγε ο τέως δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος

Στα δικαστήρια με πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε σε βάρος της εφημερίδας “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ”, προσέφυγε ο τέως Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος, αξιώνοντας έτσι να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των αρμοδίων της εφημερίδας.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα συκοφαντικά και υβριστικά (όπως παραδέχθηκε η ίδια η εφημερίδα με κείμενο ανάκλησης και αποκατάστασης του τέως δημάρχου, σε ολοσέλιδο δημοσίευμα της 14ης Αυγούστου 2019) σε βάρος του προσώπου του εν ενεργεία δημάρχου Ρόδου, τόσο την ημέρα των εκλογών όσο και το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στην 25σέλιδη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας Δαμιανού Αθανασίου, ο Φώτης Χατζηδιάκος, ζητά την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο  να αξιώσει χρηματική αποζημίωση (ανάλογη της περίπτωσης)  για ηθική βλάβη ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει για μάρτυρες υπεράσπισης (σε πρώτη φάση) τους:
Γιώργο Γιαννόπουλο, αρχιτέκτονα,  πρώην Δήμαρχο Ρόδου.
Βαγγέλη Μανδρακό, γιατρό, πρώην πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Ρόδου
Γιάννη Τσιγάρο, φοροτεχνικό, πρώην πρόεδρο δημ. Συμβουλίου Ρόδου
Βασίλη Λαμπρινό  δικηγόρο, νυν Δήμαρχο Ηρακλείου Κρήτης
Γεώργιο Μαραγκό, ηλεκτρολόγο μηχανικό, τέως Δήμαρχο Σύρου.

Στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Ο εγκαλούμενος είναι εκδότης, ιδιοκτήτης και διευθυντής της ημερήσιας πρωινής εφημερίδας Ρόδου «η δημοκρατική της Ρόδου». Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής θητείας (σχεδόν 5 έτη) κατά την οποία υπηρετώ ως Δήμαρχος Ρόδου, δημοσίευε διαρκώς άρθρα, σχόλια, γελοιογραφίες με τα οποία επιτίθετο προσωπικά σε εμένα, απαξίωνε επιλεκτικά το έργο μου.
Πολλές φορές στα δημοσιεύματά που αφορούσαν θέματα του δήμου Ρόδου, χρησιμοποιούσε διαστρεβλωτικούς και παραπλανητικούς τίτλους, αντίθετους με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, προφανώς για να δημιουργήσει σύγχυση και να υποβαθμίσει το έργο μου.

Επανειλημμένα αναφερόταν επιλεκτικά μειωτικά για το πρόσωπό μου, προσβάλλοντάς με έντονα, επιχειρώντας να επηρεάσει τους αναγνώστες του αρνητικά κατά του προσώπου μου. Η τακτική αυτή είχε ξεκινήσει ήδη πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 όταν συστηματικά, φανερά και με τ’ επιτάσεως μέσω της εφημερίδος του, υποστήριζε την υποψηφιότητα του τότε ανθυποψηφίου μου κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, ο οποίος είχε καταλάβει τότε την 3η θέση. Αυτή η σε βάρος μου απαξιωτική και προσβλητική πρακτική μέσω του εντύπου του, εντάθηκε από τις 5 Αυγούστου 2018 όταν ο ανθυποψήφιος μου κ. Αντώνης Καμπουράκης προανήγγειλε την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ρόδου και η ίδια τακτική σε βάρος μου συνεχίστηκε και καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου, όπου εντελώς φανερά εκθείαζε τον ανθυποψήφιο μου και εντέλει εκλεγέντα Δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ενώ διαρκώς κατέκρινε εμένα και την προσωπικότητά μου.

Είναι προφανές ότι στα πλαίσια της ελευθερίας του τύπου και της άσκησης πολιτικής και κοινωνικής κριτικής, ανεχόμουν τα σχόλια τις επικρίσεις και πολλές φορές τις προσβλητικές σε βάρος μου δημοσιεύσεις, στηλιτεύοντάς τις όμως σε δημόσιες συνεντεύξεις μου παρουσία τόσον του ίδιου ή δημοσιογράφου της εφημερίδας του.

Οι σε βάρος μου δημοσιεύσεις πολλές φορές υπερέβαιναν το μέτρο της δημόσιας κριτικής και των αξιολογικών κρίσεων και πολλές φορές συνεργάτες και συμπολίτες μου, με προέτρεψαν να υποβάλλω μήνυση σε βάρος του, για τις καταφανώς εξυβριστικές, συκοφαντικές και ποινικά κολάσιμες δημοσιεύσεις.

Ως νομικός, σεβόμενος το δικαίωμα της ελευθερίας του τύπου και του δικαιώματος άσκησης κριτικής στα δημόσια πρόσωπα, αλλά κυρίως πιστεύοντας ότι ο πρώτος πολίτης του δήμου πρέπει να είναι υπεράνω αντιπαραθέσεων και να δείχνει ανωτερότητα σε οποιαδήποτε πρόκληση, απέφευγα να υποβάλλω μήνυση εναντίον του για τα όσα υβριστικά, δυσφημιστικά δημοσιεύματα σε βάρος μου. Πλέον αυτού, με συνέδεε μία μακρόχρονη προσωπική σχέση με τον πατέρα του εγκαλούμενου, αφού προ δεκαετιών σε 2 σοβαρές σε βάρος του ποινικές δίκες με μηνυτές του τον πρώην νομάρχη και τον πρώην αστυνομικό διευθυντή, για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου, είχα αναλάβει την υπεράσπισή του.

Δυστυχώς, την ανοχή μου και την ευπρέπεια ο εγκαλούμενος την εξέλαβε ως αδυναμία, και θεώρησε σκόπιμο ότι θα μπορούσε να με πλήξει καίρια σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτήν της Κυριακής 2-6-2019 ημέρα των επαναληπτικών εκλογών για την εκλογή δημάρχου, με τη δημοσίευση θρασύτατου, συκοφαντικού, εξυβριστικού, ευτελιστικού σε βάρος μου άρθρου, το οποίο με ραδιουργία προέβαλε με προσβλητικό τρόπο σε τρείς διαφορετικές σελίδες της εφημερίδας και στην ιστοσελίδα που διατηρεί με τον ίδιο τίτλο στο διαδίκτυο, με το οποίο με εξυβρίζει πολλαπλώς, προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή μου και παραβιάζει την εκλογική νομοθεσία, εξαπατώντας τους εκλογείς αναγνώστες του, τους οποίους προτρέπει, είτε να απέχουν από την εκλογική διαδικασία, είτε να με καταψηφίσουν.

Ειδικότερα, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, δηλαδή την ημέρα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών για τον δήμο Ρόδου, μεταξύ της δικής μου υποψηφιότητας και της υποψηφιότητας του κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο εγκαλούμενος, δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα (ως πρώτο εξώφυλλο) μία γελοιογραφία που χρησιμοποίησε ως ολοσέλιδο εξωτερικό φύλλο, απαξιωτική και εξυβριστική σε βάρος μου, σε συνδυασμό με την 3η σελίδα της άνω εφημερίδας του, όπου με πηχυαίους τίτλους, δίπλα στη φωτογραφία μου, μου αποδίδει με δόλο ψευδείς, συκοφαντικούς ισχυρισμούς, εν γνώσει της αναλήθειας τους και ακολούθως, στην 7η σελίδα αυτής, με ολοσέλιδο συκοφαντικό, ευτελιστικό και εξυβριστικό σε βάρος μου, ανυπόγραφο άρθρο, το οποίο χαρακτηρίζει ως δήθεν «πολιτικό σχόλιο», με μόνη αναφορά στο τέλος «η δημοκρατική».

Προφανής η πρόθεση και ο δόλος του εγκαλούμενου αφενός μεν να πλήξει την προσωπικότητά μου, να προσβάλει την τιμή και την υπόληψή μου, αλλά και να επηρεάσει το εκλογικό σώμα, μέσω των αναγνωστών του εντύπου της εφημερίδας του, αλλά και της ιστοσελίδας που διατηρεί μέσω του διαδικτύου με τον τίτλο της άνω εφημερίδας του, καθώς και του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook. Ο εγκαλούμενος χρησιμοποίησε, υβριστικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος μου, ισχυρισμούς ψευδών γεγονότων εν γνώσει της αναλήθειας αυτών, που πληρούν την αντικειμενική υπόσταση των αδικημάτων της εξύβρισης, της απλής και συκοφαντικής δυσφήμισης και της παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας και ιδία της εξαπάτησης των εκλογέων.

Ο εγκαλούμενος στο 3ο φύλλο της 2ας Ιουνίου 2019 της εφημερίδας «η δημοκρατική της Ρόδου», αναγράφει με πηχυαίους εξυβριστικούς τίτλους, παραπλεύρως της φωτογραφίας μου αήθεις χαρακτηρισμούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος μου, που προσβάλουν την τιμή και την υπόληψή μου και εξαπατούν το εκλογικό σώμα. Ειδικότερα, στην 3η σελίδα (δεύτερο εξώφυλλο) αναγράφει:
ΣΗΜΕΡΑ «ΜΙΛΟΥΝ» ΟΙ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ
Να «ανταμειφθεί» ο χειρότερος δήμαρχος όλων των εποχών!

Παραδίδει σήμερα ένα νησί σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι το παρέλαβε Δεν είναι μόνο ο «αψύς» χαρακτήρας και η υπέρμετρη αλαζονεία που επέδειξε, αλλά και η αχαριστία, η εμπάθεια, η προκλητικότητα και η ανικανότητα που «ζυγίζονται» σήμερα. Αντί της παραγωγής έργου και του σεβασμού προς τον πολίτη, στηρίχθηκε στα fake news, στη λάσπη, στη συκοφαντία και σε ναζιστικής μορφής ατελέσφορη προπαγάνδα.

Στη διάρκεια της θητείας του έσπειρε ανέμους και σήμερα θα θερίσει θύελλες.
Ακολούθως στην 7η σελίδα εκτίθεται το ολοσέλιδο υβριστικό, συκοφαντικό και προς εξαπάτηση των ψηφοφόρων εκείνης της ημέρας και εκείνης της μοναδικής στη Ρόδο εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του δημάρχου Ρόδου, μεταξύ εμένα και του κ. Αντώνη Καμπουράκη τα ακόλουθα, τα οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως δήθεν «πολιτικό σχόλιο» και επαναλαμβάνει εκ νέου”.

Το αποκορύφωμα  της συκοφαντίας
“Το αποκορύφωμα της συκοφαντικής εναντίον μου επίθεσης – αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Ρόδου ο Φώτης Χατζηδιάκος, αναγράφεται στην 9η και 10η παράγραφο του κατάπτυστου άρθρου του, στο χωρίο, όπου αναφέρεται σε δήθεν εμπλοκή μου με τα «συμφέροντα».

Ειδικότερα κατά το δημοσίευμα:
«Συνηθίζει να λέει και μάλιστα χωρίς και να κοκκινίζει ότι «πολέμησε, όσο κανείς άλλος τα συμφέροντα», ενώ και οι τοίχοι γνωρίζουν ότι υπήρξε ο καλύτερος και πλέον αποτελεσματικός υπηρέτης τους. Στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων παρέδωσε χρυσοφόρες επιχειρήσεις της Ρόδου σε «ξένους» (μη Ρόδιους), αγνοώντας επιδεικτικά τους ντόπιους επιχειρηματίες, ακόμα και τους πιο επιτυχημένους».
Η αναφορά αυτή είναι σαφέστατα συκοφαντική, αφού ο εγκαλούμενος εν γνώσει της αναλήθειας των γραφομένων του, αναφέρει ότι δήθεν εγώ διατηρώ σχέσεις με συμφέροντα, τα οποία μάλιστα και υπηρετώ.

Εκ του περιεχομένου δε αυτών και λόγω της ιδιότητας του εγκαλούντος ως δημοσιογράφου, είναι προφανές ότι αυτός τελεί σε πλήρη γνώση της αναλήθειας των αναγραφομένων του.
Μάλιστα, γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι το σύνολο των επιχειρήσεων που αξιοποίησε η δημοτική αρχή επ’ ωφελεία του δήμου, παραχωρήθηκαν προς ενοικίαση, κατόπιν νόμιμων διαγωνισμών, οι προκηρύξεις των οποίων δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα του.

Είναι δε γνωστό στον εγκαλούμενο και στο στενό του περιβάλλον, που επιμελήθηκε του επαίσχυντου, κατάπτυστου και συκοφαντικού και εξυβριστικού σε βάρος μου άρθρου ότι, στη ζωή μου, τόσο κατά την ενασχόλησή μου με τα κοινά όσο και κατά την άσκηση της μακρόχρονης μάχιμης δικηγορίας, ουδέποτε υπηρέτησα και ουδέποτε υπέκυψα σε «άνομα συμφέροντα». Γι’ αυτό και ο λόγος που υφίσταμαι αυτή την επαίσχυντη επίθεση, όπως και ο λόγος που δεν αναδείχθηκα αριθμητικά νικητής, σ αυτές τις εκλογές, είναι γιατί δεν υπέκυψα και δεν εξυπηρέτησα παράνομα συμφέροντα και εκβιασμούς.»

Γιατί δεν πρόκειται να κάνει πίσω ο τέως δήμαρχος
Στην αναφορά του τέλος ο τέως  Δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος ξεκαθαρίζει ότι:
«Επειδή ασκώ μάχιμη δικηγορία από 35ετίας και παράλληλα έχω υπερβεί 20ετή παρουσία σε θέσεις ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάντοτε εκλεγόμενος από τους Ροδίους-ες και Δωδεκανησίους συμπολίτες μου, έχω τη δυνατότητα διάκρισης και την εμπειρία της ανοχής της δημοσιογραφικής κριτικής ακόμη και όταν υπερέβαινε τα διαγραφόμενα από τον ποινικό νόμο πλαίσια και στις περιπτώσεις που ήταν ιδιαίτερα άδικη και σκληρή προς το πρόσωπό μου, πράγμα που δεν μπορώ να ανεχθώ με τα άνω συκοφαντικά και επαίσχυντα δημοσιεύματα.

Επειδή η μηνυόμενη συμπεριφορά του εγκαλούμενου έχει υπερβεί το μέτρο, ήταν στοχευμένη και κατευθυνόμενη με πλήρη δόλο του εγκαλούμενου σε βάρος μου, τη συγκεκριμένη ημερομηνία των επαναληπτικών εκλογών, με τη στόχευση, την κατασκευή και διακίνηση ψευδών, εξόχως χαλκευμένων και τεχνηέντως διατυπωμένων ψευδών γεγονότων, με σαφή στόχο την τρώση της τιμής και της υπόληψής μου.

Επειδή μετά την εικοσαετή και πλέον προσφορά μου από θεσμικές θέσεις στα τοπικά πράγματα της Ρόδου, έχω υποχρέωση και όχι επιλογή, απέναντι στους συμπολίτες μου, τον θεσμό που τιμήθηκα να υπηρετώ, την οικογένειά μου και τον ίδιο μου τον εαυτό, να αντισταθώ κατά της συκοφαντίας, τους ψεύδους και της δόλιας συμπεριφοράς που δηλητηριάζει την κοινωνία μας.

Το κείμενο αναδίπλωσης της εφημερίδας, με το οποίο επιχειρήθηκε να αποκατασταθεί ο τέως δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος

Το κείμενο αναδίπλωσης της εφημερίδας, με το οποίο επιχειρήθηκε να αποκατασταθεί ο τέως δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος

Επειδή έχω χρέος, υποχρέωση και καθήκον να καταγγείλω ενώπιον Σας τις άνω αξιόποινες συμπεριφορές και πρακτικές για την ποινική δίωξη του εγκαλούμενου, με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου για την αποκατάσταση της ηθικής μου βλάβης στα αστικά δικαστήρια για τη διεκδίκηση αποζημίωσης την οποία από τούδε δηλώνω ότι θα εκχωρήσω στο ίδρυμα Υποτροφιών Δωδεκανήσου, του οποίου είχα την τιμή να είμαι υπότροφος ως φοιτητής και μετέπειτα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αυτού, με τη θεσμική ιδιότητα του Δημάρχου Ρόδου.  Επειδή τα ανωτέρω σε βάρος μου αδικήματα τελέστηκαν δια του τύπου, μέσω της ημερήσιας τοπικής εφημερίδας η “Δημοκρατική της Ρόδου”, εκδότης διευθυντής και ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο εγκαλούμενος, καθώς και τις ηλεκτρονικές σελίδες της εφημερίδας αλλά και την προσωπική του εκδότη και διευθυντή αυτής, ο οποίος και υπέχει ποινική ευθύνη κατά τον νόμο 1092/38 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα. Για τους λόγους αυτού ζητώ,  την κατά νόμο άσκηση ποινικής δίωξης κατά του εγκαλούμενου, για τα ως άνω αναφερόμενα αδικήματα».

Η θεαματική αναδίπλωση της “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ”
Με ολοσέλιδο δημοσίευμα της η εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ”, είχε επιχειρήσει στις 14 Αυγούστου, αμέσως μετά την εξώδικη δήλωση πρόσκληση που είχε αποστείλει ο Φώτης Χατζηδιάκος, επιχείρησε να αποκαταστήσει τον Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, ανακαλώντας μία προς μία όλες τις κατηγορίες σε βάρος του, χαρακτηρίζοντάς τες κατά περίπτωση είτε ψευδής είτε αναληθείς, είτε υβριστικές και συκοφαντικές.
Στο δημοσίευμα αναφέρονταν:
«Η “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ” ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΟΔΟΥ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟ.
Μετά τη δημοσίευση του από 2-6-2019 δημοσιεύματος της εφημερίδας μας και αφού λάβαμε την από 9-8-2019 έγγραφη εξώδικο δήλωση- πρόσκληση περί ανάκλησης και αποκατάστασης από τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την τιμή και την υπόληψη του ανακαλώντας τις υβριστικές φράσεις και τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς που εκθέσαμε με το δημοσίευμά μας.» Ακολουθεί μία προς μία ανάκληση όλων των χαρακτηρισμών και των κατηγοριών που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του.

 

www.rodiaki.gr

Αφήστε το Σχόλιο σας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in MEDIA