Η τουρκική λίρα έχει «βυθιστεί» κατά 40% και η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο συρρίκνωσης της οικονομίας της.

Ο αντίστοιχος ΟΤΕ της γειτονικής χώρας κατέρρευσε σαν πύργος στην άμμο μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η τουρκική οικονομία και την κατρακύλα της λίρας. Υπό το βάρος των δανείων του, ύψους 4,7 δισ. δολαρίων, o τουρκικός γίγαντας της τηλεφωνίας Türk Telekom οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και οι τράπεζες ανέλαβαν τη διοίκησή του.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ότι… δεν βλέπει κίνδυνο για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την Πέμπτη, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε κοινοπραξία τραπεζών, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Το 2013, ο όμιλος OTAŞ στον οποίο ανήκει ο «τουρκικός ΟΤΕ» είχε θέσει ως εγγύηση το 55% των μετοχών για τη λήψη δανείου 4,75 δισ. δολαρίων. Δεν προχώρησε, όμως, στις αποπληρωμές σύμφωνα με το πρόγραμμα, και οι τράπεζες που χορήγησαν το δάνειο προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, η κατρακύλα συνεχίζεται για την τουρκική λίρα. Η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες 1,9% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο. Το κόστος των πενταετών τουρκικών credit default swaps, αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 516 μονάδες βάσης (5,16 ποσοστιαίες μονάδες). Οι μετοχές υποχωρούσαν 0,6% και οι μετοχές των τραπεζών κατά 1,1%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here