Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κ. Μητσοτάκης ή δεν ξέρει τι έρχεται, ή ξέρει και ετοιμάζεται να «δραπετεύσει»

Το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πιθανότητα, η Ελλάδα να οδηγηθεί σε εκλογές μετά την επέλαση του κορονοϊού…

Το βράδυ της Τετάρτης 15 Απριλίου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Ελλάδα να οδηγηθεί σε εκλογές μετά την επέλαση του κορονοϊού.

Για την πιθανότητα διενέργειας εκλογών, τόνισε: «Πριν από μία εβδομάδα, σε μια αντίστοιχη ερώτηση που μου έγινε ατά τη διάρκεια συνέντευξης, απάντησα ότι αδιανόητο την ώρα που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει την επόμενη ήμερα, να απαντάει σε ερωτήματα του τύπου “τι ψηφίζετε”, “πού ψηφίζετε” και να οργανώνει εκλογές.

Αυτό που εγώ θωρώ αδιανόητο, ο κ. Μητσοτάκης δεν το θεωρεί. Το διάγγελμά του ήταν προεκλογικό, μίλησε ως πολιτευτής. Η στάση του είναι στάση αυταρέσκειας και αλαζονείας, όχι ευθύνης. Εάν όντως έχει ως στόχο τις εκλογές, ή δεν έχει πάρει χαμπάρι αυτό που έρχεται, ή ακριβώς επειδή έχει πάρει χαμπάρι, σχεδιάζει να δραπετεύσει. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τη χώρα».

Όπως δήλωσε, «οι δυνάμεις της Αριστεράς θα επανέλθουν στο προσκήνιο με όρους επικαιρότητας. Αμφισβητείται η νεοφιλελεύθερη άποψη, ότι όλα μπορεί να τα ρυθμίσει η αγορά. Η κρίση μας θύμισε ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη. Επανέρχονται στην επικαιρότητα οι πανανθρώπινες αξίες που υπερασπίζεται η Αριστερά».

Τον φόβο του ότι ως Ελλάδα μετά από τρεις μήνες «θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα πιο σκοτεινή από εκείνη των σκληρών μνημονίων», ελέω της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός, εξέφρασε μέσω της τηλεοπτικής του παρέμβασης. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση το 2020 κοντά στο 10%, μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια, να είναι η θετική εκδοχή και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα».

«Η λογική της εμπροστοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έχει να κάνει με την ανάγκη να μην οδηγηθούμε σε βαθιά ύφεση. Τότε, οι ανάγκες θα είναι διπλάσιες και τριπλάσιες. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη δύναμη για να σπρώξεις ένα αυτοκίνητο που είναι σταματημένο, σε σχέση με ένα που κυλάει. Φανταστείτε πόση δύναμη χρειάζεται, εάν κυλάει ανάποδα.

Οι άξονες των προτάσεών μας ήταν: η ποσότητα των μέτρων, η ποιότητα των μέτρων και το πότε θα εφαρμοστούν. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν τώρα, για να υφίσταται η προσφορά και η ζήτηση. Φοβάμαι ότι σε τρεις μήνες θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα δυσκολότερη και πιο σκοτεινή από εκείνη που ζήσαμε στα σκληρά χρόνια των μνημονίων.

Αυτό συνιστά μια μεγάλη εθνική κρίση και περιπέτεια. Δεν έχει το δικαίωμα ο πρωθυπουργός, ούτε και η κυβέρνηση, να σφυράει κλέφτικα. Δεν έχει δικαίωμα να μην δίνει λογαριασμό για το πότε, πώς και πού τα χρησιμοποιεί εκείνα τα χρήματα. Μίλησε τις προάλλες για 14 δισ. Τα είδατε αυτά τα 14 δισ.; Συνολικά 4 δισ. διέθεσαν. Λείπουν άλλα 10. Αυτά τα ερωτήματα δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα ζητήσω μετά το Πάσχα να δώσει εξηγήσεις από τη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, πού ξοδεύει και πώς ξοδεύει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μέσω του κεντρικού δελτίου του Kontra κατηγόρησε ότι μονοδιάστατα ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα. Για να ξεκαθαρίσει: «Η μομφή δεν είναι γιατί κανείς σπάει τον “κουμπαρά”, αλλά ποιο είναι το σχέδιο. Αν ο κ. Μητσοτάκης αδρανεί τώρα, για να μας βάλει σε προγράμματα αργότερα, θα βρει αντιμέτωπη με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ποτέ δεν είπαμε να δαπανηθεί όλο το “μαξιλάρι”. Μιλήσαμε για 14 δισ. ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Η εικόνα για την ελληνική οικονομία ήταν δυσάρεστη και πριν από την κρίση του κορονοϊού. Αφήσαμε ανάπτυξη 2,8%, ενώ τα δύο τελευταίο τρίμηνα του 2019 η ανάπτυξη είχε υποχωρήσει. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν δίνει λογαριασμό. Έχει υποχρέωση να το κάνει».

Σχετικά με το υγειονομικό κομμάτι της κρίσης, υπογράμμισε: «Πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε κάτω από το μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο θανάτους. Ένας από τους παράγοντες, είναι ότι πήραμε μέτρα έγκαιρα. Δίνω τα εύσημα σε έναν επιστήμονα που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Στον κ. Μόσιαλο, ο οποίος ειδοποίησε και μένα έγκαιρα».

Επίσης, «είχαμε την τύχη -εντός εισαγωγικών τύχη- ως χώρα, η γειτονική μας Ιταλία να μας χτυπήσει ένα “καμπανάκι”. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αυτή η επιδημία χτύπησε την πόρτα μας αρχές Φλεβάρη και όχι το καλοκαίρι, ή αρχές καλοκαιριού, που η τουριστική κίνηση είναι μεγάλη, με εκατομμύρια άνθρωποι να έρχονται στη χώρα μας».

«Άρα», σημείωσε, «αυτός είναι ο λόγος που κατατασσόμαστε στις χώρες της Βαλκανικής από άποψη κρουσμάτων και θανάτων και όχι με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Αν και δεν μου αρέσει να μιλάω με τέτοιου είδους συγκρίσεις. Είναι μακάβριες τέτοιου είδους συγκρίσεις, ούτε έχουν κάποιο νόημα τώρα. Είμαστε πράγματι σε καλύτερο βαθμό, εάν δεν είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα. Αλλά, η μάχη είναι ακόμη μπροστά μας. Με την παγκόσμια κοινότητα να μην έχει ανακαλύψει ακόμη το φάρμακο ή το εμβόλιο, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».

Αφήστε το Σχόλιο σας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in ΠΟΛΙΤΙΚΗ