Με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση την Πέμπτη το πρωί το ανώτατο γενικό επιτελείο των δυνάμεων της Ρωσίας «έκλεισε» τον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου καθώς και την πρόσβαση από θαλάσσης για κάθε εμπορική και μη εμπορική πτήση ή πλόες σκαφών.

Η Μόσχα παράλληλα ανακοίνωσε την έναρξη μη προγραμματισμένων στρατιωτικών γυμνασίων σε αυτήν την περιοχή, η οποία οριοθετείται από τις βόρειες ακτές της Συρίας έως τις νότιες ακτές του Λιβάνου και δυτικά μέχρι την Κύπρο. Επί του πρακτέου, αυτό σημαίνει πως για άγνωστο χρονικό διάστημα, δηλαδή για όσο διαρκέσουν τα γυμνάσια, κανένα εμπορικό ή στρατιωτικό αεροσκάφος ή πλοίο δεν θα μπορεί να κινηθεί στην περιοχή παρά μόνο αυτά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με έκτακτες ενημερώσεις των ισραηλινών ΜΜΕ, αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση της Μόσχας πρακτικά σημαίνει πως τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και τα πολεμικά πλοία του Ισραήλ δεν θα μπορούν για άγνωστο χρονικό διάστημα να επιχειρούν εναντίον στόχων της Συρίας μέσω της ανατολικής Μεσογείου.

Ο μόνος επιχειρησιακός δρόμος για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα είναι ο εναέριος χώρος της Ιορδανίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κίνηση της Μόσχας έρχεται λίγα 24ωρα μετά την κατάρριψη από φίλια πυρά του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Ilyushin-Il20 πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here