Το εμπόριο βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών κατά τη διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7, στον Καναδά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι η σύνοδος ήταν «πολύ επιτυχής».

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Παράλληλα, τόνισε ότι είπε στις χώρες της ομάδας G7 ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.

Αναχωρώντας πρόωρα από τη σύνοδο κορυφής της G7, όπου ο αμερικανικός προστατευτισμός βρέθηκε στο επίκεντρο, ο κ. Τραμπ διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ έχουν τόσο μεγάλη εμπορική βαρύτητα που μπορούν να κερδίσουν «χίλιες φορές στις χίλιες» τυχόν εμπορική σύγκρουση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Τα μηνύματα Τραμπ ουσιαστικά εγείρουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και πλειάδας χωρών ή συνασπισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και ο Καναδάς. Η Ε.Ε. ήδη προετοιμάζει δασμούς-αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα ετήσιας αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here