Στη μείωση της συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων ακόμη και εντός του 2018, προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ένα μέρος από την πρόσθετη δαπάνη που κερδίζεται για τον τομέα της Υγείας μέσω του πλεονάσματος, σχεδιάζεται να δοθεί για την ελάφρυνση των ασθενών και ειδικότερα για τη μείωση της συμμετοχής τους στην αγορά φαρμάκων.

Συγκεκριμένα μελετάται η μείωση της συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων έως και μηδενισμός σε κατηγορίες πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα. Ήδη έχουν ληφθεί αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης για κάποιες κατηγορίες ασθενών καθώς μηδενίσθηκε η συμμετοχή για την προμήθεια φαρμάκων μόνο όμως εάν αυτά είναι γενόσημα, για όσους είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και για τους χρονίως πάσχοντες.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων έχει εκτοξευθεί. Ενδεικτικό είναι πως ο μέσος όρος της συμμετοχής το2010 ήταν κοντά στο 12%, ενώ σήμερα πλησιάζει το 30%.

Κόβεται το 1 ευρώ ανά συνταγή

Στο μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως υπογραμμίζουν πηγές τουHealthReport.gr, αναμένεται να απαλλάξει τους χρόνιους ασθενείς από το 1 ευρώανά συνταγή που πληρώνουν σήμερα. Ένα μέτρο που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμη και στον κλάδο των φαρμακοποιών.

Πιθανότατα η νέα ρύθμιση να εφαρμοσθεί ακόμη και μέσα στο 2018, αλλά θεωρείται βέβαιον ότι το επιπλέον χαράτσι στους ασθενείς θα καταργηθεί από 1.1.2019.

Πηγή: healthreport.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here