Η “Νεφέλη” από τα ξημερώματα της Δευτέρας άρχισε να επηρεάζει την Ηλεία. Οι πρώτες βροχές πέφτουν στην περιοχή του Κάμπου. Έντονη είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα με πολλούς κεραυνούς, στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στην Ηλεία και τα νησιά Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, πιο κοντά στις ακτές του νομού Ηλειας.

Πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν σημειωθεί για την ώρα. Επιδείνωση των φαινομένων αναμένουμε σταδιακά μετά το μεσημέρι. Σε ότι αφορά το αρδευτικό δίκτυο σύμφωνα με τον ΓΟΕΒ, έχει διακοπεί η παροχή νερού ώστε να αδειάσουν τα κανάλια και αν υπάρξει μεγάλη βροχόπτωση να μπορέσουν να τραβήξουν και αυτά μέρους του όγκου των όμβριων υδάτων.

Oι κεραυνοί που έπεσαν το πρωί στην Ηλεία, όπως αποτυπώθηκαν στο ραντάρ

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας μέσα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Ανήσυχος για την έκβαση της κακοκαιρίας είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, κάτι που φάνηκε και στη σχετική δήλωσή του.

Σε ετοιμότητα όμως έχουν τεθεί και οι περισσότεροι δήμοι της Ηλείας που ήδη έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για τους πολίτες τους και έχουν συνεδριάσει οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιθανές συνέπειες της κακοκαιρίας.

Οι δήμοι Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Αρχ. Ολυμπίας έχουν ήδη ανοιχτές πληγές απο τις κακοκαιρίες που πέρασαν τους τελευταίους μήνες και υπάρχει ο φόβος της επανάληψης των φαινομένων, που αντιμετώπισαν πριν απο ένα μήνα περίπου αλλά και πιο πρόσφατα.

Mεγάλα ύψη βροχής για την περιοχή δίνει το μοντέλο καιρού του Xalazi.gr

Δήλωση για το θέμα έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, εμφανώς ανήσυχος – μετά απο ενημέρωση που είχε απο τους αρμοδίους για τους κινδύνους που ελλοχεύει η νέα κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι. «Σήμερα το μεσημέρι η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο ισχυρές βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και από πολύ ισχυρούς ανέμους θα επηρεάσουν και το Νομό Ηλείας, με ιδιαίτερη ένταση τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Θεώρησα υποχρέωση μου να ενημερώσω τους συμπολίτες μας Ηλείους και όσους επισκέπτες θα βρίσκονται αυτές τις μέρες στην περιοχή, για τους κινδύνους που διατρέχουν εάν δεν λάβουν μέτρα προστασίας αυτών, των οικογενειών τους και των περιουσιακών τους στοιχείων. Σύμφωνα με τοπικές προγνώσεις, τα φαινόμενα θα είναι πάρα πολύ έντονα, ίσως από τα σοβαρότερα των τελευταίων ετών.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής θα πέσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με συνέπεια να υπάρξουν επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα. Η ετοιμότητα όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, πρέπει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Χάρτης του καιρού όπως τον ετοίμαστε ο υπεύθυνος του metar.gr στην Ηλεία, μέσα και από τη σελίδα του ΗΛΕΙΑ Καιρός, Θοδωρής Κονδύλης.

O Περιφερειακές Υπηρεσίες, δήμοι, τοπικές κοινότητες και οι εθελοντικές ομάδες καθώς και Πυροσβεστική, Αστυνομίας κτλ πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων και για αρκετό διάστημα μετά θα πρέπει να μην υπάρχουν μετακινήσεις πεζή ή με οχήματα, όπου υπάρχουν χείμαρροι…

Επίσης οι αγρότες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους προστασίας τόσο των καλλιεργειών τους όσο και των μηχανημάτων που έχουν στην διάθεση τους. Επιπλέων μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στο εποχικό φαινόμενο των κεραυνών ακόμα και σε θαλάσσιες περιοχές. Τα παραπάνω δεν αποτελούν κινδυνολογία αλλά επισημαίνουν κινδύνους και προφυλάξεις που πρέπει όλοι οι πολίτες να λαμβάνουν. Πολλές φορές οι προγνώσεις δεν επαληθεύονται επ ακριβώς. Ας ελπίσουμε ότι τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εφησυχάζουμε».

Συμβουλές απο την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here