Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, με τον καιρό από τη μια να είναι αρκετά ζεστός, όμως από την άλλη να εξακολουθούν να σημειώνονται στη Βόρεια Ελλάδα, αρκετά έντονες και συχνές καταιγίδες. Μάλλον ο μήνας που διανύουμε, ζήλεψε το Μαΐο και θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του!

Τα μετεωρολογικά στοιχεία, δείχνουν πως ο Μαΐος του 2018 έσπασε κάθε ρεκόρ βροχόπτωσης από το 1930 για τη Θεσσαλονίκη! Σύμφωνα με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια του Μαΐου έπεσαν 148,7 χιλιοστά βροχής, με τα 72 από αυτά να σημειώνονται σε μια ώρα!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 10ης  Μαΐου, όπου η συμπρωτεύουσα δέχθηκε 72 χιλιοστά νερού, μέσα σε μια ώρα! «Είναι σαν να παίρνουμε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου και να ρίχνουμε 72 λίτρα νερό μέσα σε μια ώρα και να περιμένουμε από τον υδροφόρο αυτό ορίζοντα, να απορροφήσει το νερό», ανέφερε ο διευθυντής του εργαστηρίου, Θεόδωρος Καρακώστας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104.9 FM».

«Ο Μάιος του 2018 μας έδωσε ρεκόρ βροχόπτωσης. Ενώ για όλο τον μήνα παίρναμε 40.2 χιλιοστά, αν αναφερθούμε στην περίοδο 1931 με 1960, ή 50.3 χιλιοστά αν αναφερθούμε στη μεταγενέστερη τριακονταετία, δηλαδή το 1961 με 1990, για τον Μάιο του 2018 είχαμε 148.7 χιλιοστά, δηλαδή ρεκόρ για το μήνα Μάιο από το 1930 που έχουμε δεδομένα.

Ο κ. Καρακώστας επισήμανε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν πως το συνολικό ποσό βροχής δεν είναι περισσότερο από που δεχόμασταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι περίπου το ίδιο, και λίγο λιγότερο, αλλά πέφτει σε λιγότερες ημέρες βροχής και επομένως πέφτει με πολύ μεγαλύτερη ραγδαιότητα.

Εάν πάμε πίσω στο Νοέμβριο του 2017 και στη Μάνδρα της Αττικής, η Μάνδρα θα δούμε πως δέχτηκε 73 χιλιοστά νερού, περίπου όσο δηλαδή στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαΐου 2018. Αλλά τις ίδιες ημέρες 15, 16 και 17 Νοεμβρίου που η Μάνδρα δέχτηκε 73 χιλιοστά νερού, ο Κορινός ή τα Ρυζώματα ή και η Νάουσα δέχτηκαν πάνω από 200 χιλιοστά νερού!

Είχαμε κάποιες μικροπλημμύρες στον Κορινό, γιατί δεν μπορούσε να απορροφήσει η περιοχή όλο αυτό το νερό, όπως έγινε και στις άλλες περιοχές. Με 73 χιλιοστά στη Μάνδρα είχαμε 25 νεκρούς», εξήγησε. Αυτό οφείλεται στις κακές υποδομές της εκάστοτε περιοχής!

Για αυτό τον λόγο επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. «Να είναι τα πάντα καθαρά και είμαι βέβαιος πως εάν σε μια ευνομούμενη πολιτεία έχουν ληφθεί (σ.σ τα απαραίτητα μέτρα) υπόψιν, θα μπορούμε να πούμε ότι η βροχόπτωση είναι η αφορμή ενός πλημμυρικού δεδομένου και όχι το αίτιο αυτό καθε αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here