Η περιοχή της Παρνασσίδας, στο κεντρικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, αναμενεται να μετατροπει σε ζώνη ελεύθερου κυνηγιού, μέσω της απλόχερης παράδοσης 200 χιλιάδων στρεμμάτων στο ελεύθερο κυνήγι. Συμφωνα με πληροφοριες ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, δειχνει διατεθιμενος να βάλει την υπογραφή του ώστε να συμβεί αυτό.

Η περιοχή που περικλείεται από τους ορεινούς όγκους της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων θα μετατραπεί σε προορισμό κυνηγετικού τουρισμού. Σήμερα, η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (ΕΚΠ), σε μια έκταση που καλύπτει 240.000 στρέμματα.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια περιοχή όπου το κυνήγι είναι ελεγχόμενο υπό περιορισμούς και που πραγματοποιείται μόνο από ομάδες κυνηγών, υπό τη συνοδεία δασικών υπαλλήλων και με την καταβολή αντιτίμου για τη θήρα και τα θηράματα.

Αν και εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται προσπάθειες για την κατάργηση της χαρακτηρισμένης ζώνης και την πλήρη απελευθέρωση του κυνηγιού, με την ελεύθερη πρόσβαση από όλους τους κυνηγούς στην περιοχή, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού και τη δηλωμένη αδυναμία του να λειτουργήσει την ΕΚΠ Παρνασσίδας, το Δασαρχείο Αμφισσας εισηγήθηκε αρχικά την απελευθέρωση της ελεγχόμενης ζώνης και στη συνέχεια, την κατάργησή της σε περισσότερα από 200.000 στρέμματα, διατηρώντας το ελεγχόμενο κυνήγι σε μόλις 36.000 στρέμματα, ουσιαστικά σε μια έκταση που περιλαμβάνει τα 7 χωριά της περιοχής.

Μάλιστα, το Δασαρχείο σε σχετική αλληλογραφία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας επιχειρηματολογεί για τη πρότασή του, ισχυριζόμενο ότι «έχει εξαντληθεί η υπομονή των κυνηγών». Ετσι, το Δασαρχείο Αμφισσας, προτείνει την άνευ όρων μετατροπή της Παρνασσίδας σε ζώνη κυνηγιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here