Iσχυρό κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα μας από την Παρασκευή. Το χαμηλό βαρομετρικό ”Μίνωας΄΄, προκαλεί εκτεταμένες καταιγίδες και για την ώρα, μικρά προβλήματα.  Αξιόλογες είναι οι καιρικές αναφορές που δίνουν οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, σε διάφορες καιρικές ομάδες. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του κ. Ιάκωβου Βασιλάκη, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Άνοιξαν οι ουρανοί το μεσημέρι της Παρασκευής 15/06/2018 στο εσωτερικό της βορειοδυτικής Κέρκυρας , συνοδεία πολύ ισχυρής καταιγίδας με πλήθος πραγματικά πολύ κοντινών κεραυνών (αρκετοί από δαύτους έπεφταν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του χωριού μας).

Ο σταθμός στο χωριό μου , το “Βαλανειό” κατέγραψε 73 ,4 χιλιοστά βροχής (που μεταφράζονται σε 73,4 τόνους νερού ανά στρέμμα ή αλλιώς 73,4 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο), μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και μέγιστη ραγδαιότητα βροχής τα 167 χιλιοστά ανά ώρα (ήταν το μεγαλύτερο ύψος βροχής σε επίπεδο νομού αλλά και προφανώς από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά).

Τα ποτάμια και τα ρέματα της ευρύτερης περιοχής φούσκωσαν και ξύπνησαν μνήμες από την πλημμύρα της δεκάτης τρίτης Ιουνίου το 2016.  Αίσθηση προκάλεσε η τρομερή πτώση της θερμοκρασίας την ώρα του “καιρικού χαμού” όπου αν και στην καρδιά του μεσημεριού καλοκαιριάτικα , ο υδράργυρος κατρακύλησε πάρα πολύ , για την ακρίβεια μόλις στους 15,8 βαθμούς κελσίου στις 15:10 το μεσημέρι !

Ακόμη ένα άλλο στοιχείο αναφοράς ήταν η εντυπωσιακή τοπικότητα των φαινομένων , αφού για παράδειγμα, μόλις 20 χιλιόμετρα νοτιότερα έκανε μόνο μια ψιχάλα άνευ σημασίας, (π.χ. η περιοχή των Γουβιών , όπου υπάρχει ο μοναδικός σταθμός του ΕΑΑ στο νησί) την ίδια ώρα που λίγο πιο πέρα πνιγόμασταν !!

Άλλες αναφορές στην κακοκαιρία βρήκαμε στην καιρική ομάδα North Meteo. Χαρακτηριστικά ο χρήστης  Γιάννης Άνθιμος αναφέρει: ώρα 3:00 τα ξημερώματα και σφυροκοπείται η Χαλκιδική από καταιγίδες σε Κασσάνδρα Σιθωνία Άγιο Όρος βροχή έχουμε αυτή την ώρα και στην Ορεινή Χαλκιδική στην περιοχή της γαλάτιστας και του δήμου Αριστοτέλη στην Αρναία.

Στην καιρική ομάδα Xalazi.gr Greek Meteo News αξιόλογοι χάρτες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, δίνουν την πορεία του χαμηλού βαρομετρικού. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Xalazi.gr Κλέαρχο Μαρουσάκη, βροχές θα εκδηλώνονται και στην Αττική.

που μέχρι το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Ίσως η Κυριακή προς το απόγευμα, να έχει να δώσει κάτι παραπάνω με τον θερμικό παράγοντα να δηλώνει το παρόν, οπότε και είναι πιθανόν να δημιουργηθούν μικροπροβλήματα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα καιρού Xalazi.gr, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη. Η κακοκαιρία, έχει τη δυναμική να προκαλέσει πλημμύρες, για αυτό καλό είναι οι πολίτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Δείτε τον καιρό σε διάφορες περιοχές κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here