Connect with us

Ο Καιρός

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ: Μετεωρολογική βόμβα στη Μεσόγειο θα χτυπήσει την Ελλάδα !

Η ”Βικτώρια΄΄΄αναμένεται να σαρώσει τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδης βροχές!

Συνεχείς είναι οι κακοκαιρίες που επηρεάζουν την χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο Νοέμβριος αποφάσισε να διώξει τον κακό δαίμονα της ανομβρίας του Οκτωβρίου, κρατώντας όμως από αυτόν τις… υψηλές θερμοκρασίες! Από έναν άνομβρο Οκτώβριο έχουμε περάσει πλέον σε έναν αρκετά βροχερό Νοέμβριο!

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, δεν σταματάμε εδώ. Όλος ο μήνας θα είναι βροχερός με συνεχόμενα συστήματα κακοκαιρίας και μικρές ανάπαυλες! Τα ρεύματα του Ατλαντικού, μετά από μακροχρόνια απουσία έχουν βάλει πλώρη για τη Μεσόγειο και θα συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να φέρνουν πολύτιμη βροχή από μία πλευρά και δυστυχώς πολλά προβλήματα από την άλλη.

Τα καιρικά συστήματα που έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής τη χώρα μας, έχουν περιορίσει τις όποιες επιπτώσεις σε θέματα κυρίως πτώσεων δέντρων από τους ανέμους και έχουμε αποφύγει εκτεταμένα προβλήματα. Ωστόσο, ίσως αυτό να μην συνεχιστεί για πολύ και σε κάποιο από τα επόμενα συστήματα, να παρατηρηθούν βίαιες καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν πλημμύρες και σημαντικές ζημιές.

Χαμηλό βαρομετρικό από την Τρίτη ικανό να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα

Το γεγονός αυτό που αναφέρουμε δεν είναι υπερβολή, καθώς τα καιρικά συστήματα σταδιακά όσο περάνει ο καιρός φτάνουν στα άκρα τους από τις ακόμα θερμές θάλασσές μας, αλλά και την ζεστή ατμόσφαιρα που επικρατεί πάνω από τη Μεσόγειο, με τα θερμόμετρα να βρίσκονται σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από τους 22 με 25 βαθμούς, θερμοκρασίες αρκετά υψηλές για το μήνα.

Είναι εύκολο λοιπόν να παρατηρηθεί το επόμενο διάστημα ένα χαμηλό βαρομετρικό που θα καταφέρει να απορροφήσει απεριόριστη ενέργεια από τις ζεστές θάλασσες και να μετατραπεί σε ένα πολύ βαθύ χαμηλό βαρομετρικό, που θα προκαλέσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Και εάν νομίζεται ότι αυτή η πιθανότητα φαντάζει μακρινό σενάριο, δυστυχώς ερχόμαστε να βάλουμε τα πράματα στη θέση τους!

Μια τεράστια κυκλωνική δίνη έχει αναπτυχθεί στη Μεσόγειο και θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή μας. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: Μια μάζα αέρα έχει ξεκινήσει την πορεία της στα δυτικά της Σαρδηνίας, η οποία έχει προκαλέσει τη γέννηση ενός βαθέως χαμηλού βαρομετρικού που θα συνοδεύεται από εντονότατες βροχές.

Μετεωρολογική βόμβα στην Τυνησία θα προκαλέσει από αύριο κακοκαιρία

Μάλιστα το χαμηλό αυτό θα λάβει χαρακτηριστικά μετεωρολογικής βομβάς, καθώς αναμένεται πτώση της πίεσης τουλάχιστον 24 hpa σε 24 ώρες! Αυτή η πολύ έντονη δίνη θα μετακινηθεί προς Βορρά στην Τυρρηνική Θάλασσα. Στο κέντρο του χαμηλού αναμένεται η πίεση να κυμαίνεται μεταξύ 980/990 hpa, ενώ γύρω από τον κυκλώνα θα αναπτυχθούν ακραίες ριπές ανέμου πάνω από 100 km/h. Ο κυκλώνας θα πλήξει περιοχές όπως η Σικελία, η Καλαβρία, η Βασιλικάτα και η Απουλία, όπου αναμένονται πολύ έντονες βροχοπτώσεις, με συσσωρεύσεις μεγαλύτερες από 100/150 mm βροχής.

Θεωρώντας ότι υπάρχουν δυο ημέρες μέχρι την άφιξη του κυκλωνικού στροβίλου, είναι πρόωρο να μιλήσουμε, για το σχηματισμό ενός τροπικού κυκλώνα TLC ή ενός Medicane. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαμε έστω να φτάσουμε στα όρια ενός πολύ βαθέως χαμηλού.

Τι θα συμβέι στην Ελλάδα από την Τρίτη έως την Πέμπτη

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου ήδη από τις πρωινές ώρες θα συννεφιάσει στη Δυτική Ελλάδα και θα αρχίσει να βρέχει. Στην υπόλοιπη χώρα ωστόσο ο καιρός θα διατηρηθεί καλός. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα στα Δυτικά θα ενταθούν και στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Μέχρι το απόγευμα περιμένουμε να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής σε όλα τα Δυτικά τμήματα από την Ήπειρο και το Ιόνιο έως τα Νοτιοδυτικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Μεγάλα ύψη βροχής την Τετάρτη τα ξημερώματα σύμφωνα με το Xalazi.gr

Εκτός από τις βροχές και τις καταιγίδες, θα εκδηλωθούν επίσης εκτεταμένες χαλαζοπτώσεις, ενώ θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί άνεμοι, με αυξημένο το ενδεχόμενο εμφανίσεως ανεμοστροβίλων ή υδροστροβίλων, ειδικά στα παραθαλάσσιά τμήματα της Πελοποννήσου και της Δυτικής Στέρεας. Μετά το απόγευμα, βροχές θα αρχίσουν να σημειώνονται και στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στη Δυτική Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου περιμένουμε τη μέγιστη ένταση της κακοκαιρίας στη χώρα μας, με το σύνολο αυτής να δέχεται έντονα φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής. Ήδη από τις πρώτες ώρες του 24ωρου, δηλαδή από τις 00:01 ξημερώματα Τετάρτης, αναμένεται οι βροχές να επεκταθούν πλέον στο σύνολο της χώρας και να ενταθούν σημαντικά. Σε αυτά τη φάση της κακοκαιρίας, είναι πιθανό να παρατηρηθούν γενικευμένα προβλήματα.

Μετά από αρκετό καιρό φαίνεται πως θα βρέξει αξιολογά και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, με έμφαση τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής, ικανά όμως να δημιουργήσουν προβλήματα. Το μέγιστο των φαινομένων στις εκεί περιοχές τα περιμένουμε από το πρωί της Τετάρτης έως το βράδυ, οπού θα πέσει πολύ νερό.

Επισημαίνουμε ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει τη νέα εβδομάδα, ίσως ένα από τα ποιο ισχυρά συστήματα αυτής της περιόδου, για αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν καταλληλά.  Νεότερες πληροφορίες θα δοθούν σε επόμενα δελτία μας, αλλά και στο πρώτο καιρικό ραδιόωνο της χώρας 21:30 – 23:30 κάθε βράδυ. Για σύνδεση ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Πηγή: Xalazi.gr

Αφήστε το Σχόλιο σας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Ο Καιρός