Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας να προετοιμάσει απάντηση στους δασμούς εισαγωγής χάλυβα και αργιλίου που εισήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι Ευρώπη και Κίνα, είχαν ήδη κάνει τις κινήσεις τους. Μιλώντας στην κυβερνητική επιτροπή για θέματα διεθνούς εμπορίου, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι περιορισμοί που εισήγαγε η Ουάσιγκτον «δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητοι».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν ήδη λάβει αμοιβαία μέτρα. Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα αμοιβαία μέτρα μας, ζητώ από το υπουργείο Οικονομίας να προετοιμάσει τις απαραίτητες προτάσεις», ανέφερε. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης στους Ρώσους υπουργούς ότι, όπως τα δυτικά κράτη διατηρούν τις αντιρωσικές κυρώσεις τους, η Μόσχα θα εξετάσει την επέκταση των αμοιβαίων μέτρων της το 2019.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και παρότρυνε τους αξιωματούχους, να αξιοποιήσουν τα νομικά μέσα του ΠΟΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κυρώσεων. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εφαρμόζουν προστατευτικά μέτρα επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο και αρνείται να παράσχει αποζημίωση για τις απώλειες της Ρωσίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποιεί τα δικαιώματα του ΠΟΕ και εισάγει μέτρα εξισορρόπησης όσον αφορά τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες “, ανέφερε. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι το ρωσικό εμπάργκο δεν ισχύει για τα αγαθά που δεν παράγουν ανάλογα μέσα στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here