Σημαντικές συνέπειες και νέα δεδομένα στη διακίνηση και την παραμονή των προσφύγων στη χώρα μας δημιουργεί απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με την απόφαση, που εκδόθηκε από το Δ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, η απόφαση της διευθύντριας ασύλου που έχει ληφθεί από το 2016 και επέβαλε  τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των προσφύγων, θα συνεχίσει να ισχύει μόνον για όσους ήδη διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου.

Όμως για τους μελλοντικούς πρόσφυγες και έως ότου ενδεχομένως, ληφθεί νέα απόφαση από την κυβέρνηση η άλλο μέτρο, οι περιορισμοί αυτοί δεν θα υπάρχουν και θα μπορούν οι πρόσφυγες  να κυκλοφορούν σε όλη την επικράτεια. Οι σύμβουλοι Επικρατείας που πλειοψήφησαν, έκριναν ότι ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, αλλά για να επιβληθεί πρέπει να υπάρχουν λόγοι και να αιτιολογείται ένα τέτοιο μέτρο.

Ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στα άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία, έχει ως συνέπεια, τονίζεται στην απόφαση,  το μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως στην άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση τους σε σχέση τις άλλες περιοχές της χώρας.

Το περιστατικό που αναστάτωσε επιβάτες ΚΤΕΛ

Αναστάτωση δημιουργήθηκε στους επιβάτες λεωφορείου των ΚΤΕΛ ΠΑΤΡΩΝ , στο δρομολόγιο του Σαββάτου, από Πάτρα προς Αθήνα. Όπως καταγγέλλει Πατρινός γονιός, του οποίου η κόρη ταξίδευε με το συγκεκριμένο δρομολόγιο, στο λεωφορείο ανέβηκαν τέσσερις αλλοδαποί κρατούμενοι χωρίς συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα. Η αστυνομία έδωσε στον οδηγό τα χαρτιά των τεσσάρων αλλοδαπών και το δρομολόγιο ξεκίνησε.

Μάλιστα στις διαμαρτυρίες ορισμένων επιβατών η αστυνομία είπε ότι οι αλλοδαποί έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν επάνω τους κανένα ύποπτο αντικείμενο, άρα δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. απαντούν ότι πρόκειται για μετανάστες οι οποίοι με βάση το νέο νόμο, έχουν χαρτιά παραμονής τους στη χώρα και μπορούν να είναι σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμούν. Οπότε τους βάζουν στα ΚΤΕΛ χωρίς συνοδεία, καθώς δεν θεωρούνται κρατούμενοι, αφού μπορούν με βάση το νόμο να κινηθούν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας επιθυμούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here