Ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών σημειώνει δραματική πτώση εδώ και μερικά χρόνια και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες. Έντομα όπως οι μέλισσες είναι απαραίτητα για την επικονίαση του 75 τοις εκατό των καλλιεργειών που παράγουν την τροφή μας και την ίδια ώρα αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας στη φύση.

Πριν από λίγες μέρες, οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο φαίνεται να παίρνουν μια απάντηση για το πώς ευθύνεται ο άνθρωπος ως προς το ζήτημα των μελισσών. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο παρασιτοκτόνο στον κόσμο λειτουργεί ως ακούσια αντισυλληπτική μέθοδος για τις μέλισσες και προκαλεί μέχρι και 40% μείωση του σπέρματος στα αρσενικά σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα μειώνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής των εντόμων. Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία είναι νευροτοξικά, προξενούν σημαντικές ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες και αυτό είναι κάτι που οι επιστήμονες το γνώριζαν εδώ και καιρό, απλά τώρα γίνεται πιο ξεκάθαρη η απειλή και ο τρόπος που επιδρούν.

Πηγή: lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here