Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί, καθώς το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων θα στηρίξει, όπως όλα δείχνουν, την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που έχουν υποβάλει οι Σοσιαλιστές. Και μπορεί η ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, οι πληροφορίες ωστόσο για επικείμενη παραίτηση του συντηρητικού πρωθυπουργού, πριν καν διεξαχθεί η σχετική διαδικασία στο ισπανικό Κοινοβούλιο, πληθαίνουν ώρα με την ώρα.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων, προκειμένου να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής φαίνεται να εξασφαλίζει 180. Πιο αναλυτικά, ο Μαριάνο Ραχόι δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν, μάλιστα, ότι ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την αυριανή ψηφοφορία.

Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό, καθώς, εάν αύριο ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτηθεί ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίππε ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα, για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το σενάριο της επόμενης μέρας της Ισπανίας αυτές τις ώρες είναι ακόμα ένας γρίφος. Σύμφωνα ωστόσο με τα περισσότερα ισπανικά ΜΜΕ, φαίνεται να φτάνει το τέλος εποχής του Μαριάνο Ραχόι, έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία. Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στην Ισπανία, το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι πρόκειται για μία ακόμη πολιτική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο -δεύτερη συνεχή έπειτα από αυτή της Ιταλίας- που, όπως εκτιμά, δεν θα αφήσει αλώβητες τις διεθνείς αγορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here