Ασυνήθιστη χαρακτηρίζει την καιρική διαταραχή των τελευταίων ημερών, ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, ο οποίος έδωσε όλες τις απαντήσεις στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.

Όπως εξηγεί: «ο Ιούνιος θεωρείται γενικά ένα ξηρός μήνας με λίγες βροχές, αλλά επειδή οι πρόσφατες διαταραχές ήλθαν σε συνέχεια προηγούμενων, μέσα στον ίδιο μήνα, το αποτέλεσμα φαίνεται ακόμα και σε περιοχές που δεν μας έχουν απασχολήσει στο θέμα καταστροφών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένα προβλήματα.

Το ύψος βροχής που σημειώθηκε μέσα στον Ιούνιο ήταν αρκετά σημαντικό, μέχρι και 50% πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές που έχουμε συνήθως». Το φαινόμενο είχε έκταση που κάλυψε σχεδόν το σύνολο της χώρας, ακόμα και περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης, όπου συνήθως τον Ιούνιο δεν βρέχει.

Τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με τον καθηγητή, «καταγράφονται κατά καιρούς και οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περνούν τα χρόνια, αυτά γίνονται θα όλο και πιο συχνά. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «πέρυσι, στα μέσα του Ιουλίου, κατεγράφησαν ακραίες βροχοπτώσεις και καταστροφές σε καλλιέργειες».

Όσον αφορά την καιρική διαταραχή των τελευταίων ημερών, την χαρακτηρίζει ασυνήθιστη για την εποχή, διότι «με βάση τις συνήθεις ατμοσφαιρικές συνθήκες, τέτοιου είδους καιρικά συστήματα βρίσκονται σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, επηρεάζοντας κυρίως περιοχές στα βόρεια σύνορα μας, τα οποία όταν μας πλησιάζουν, επηρεάζουν επιλεκτικά την Ήπειρο, τη βορειοδυτική Μακεδονία και την Θράκη, κάτι που σε αυτή την περίπτωση δεν συνέβει, καθώς είδαμε ένα χαμηλόβαρομετρικό να καλύπτει όλη την Ελλάδα!

Όμως, αυτή η αλλόκοτη συμπεριφορά του καιρού έχει ευρύτερη κλίμακα, δηλαδή είδαμε αντίστοιχα ασυνήθιστο καιρό και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη βορειοδυτική και στη βορειοανατολική Ευρώπη, όπου κατεγράφησαν θερμοκρασίες που μπορεί να πλησίασαν ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου».

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, ο Ανδρέας Καζαντζίδης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι  «υπάρχει μία γενικότερη αστάθεια στην ατμόσφαιρα, η οποία πάντως κάποια στιγμή θα αποκατασταθεί». Όμως, όπως τονίζει σε αυτό το σημείο, «ο καιρός παρουσιάζει εκπλήξεις και έχει μία ιδιαίτερη δυναμική», φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεταφορά σκόνης τους προηγούμενους μήνες από τη Σαχάρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here