Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συμφωνια των Πρεσπών, όχι μόνο δεν υπερέβη το 50% (περίπου 900.000 ψηφοφόροι), όπως απαιτεί το Σύνταγμα, αλλά ούτε το όριο των 700.000, το οποίο ατύπως είχε τεθεί αρχικά από την ίδια την κυβέρνηση στα Σκόπια ως συμμετοχή που νομιμοποιούσε πολιτικά το δημοψήφισμα. Τελικά προσήλθαν μόνο το 36,79% των ψηφοφόρων.

Προφανώς οι πιέσεις των ξένων παραγόντων όχι μόνο δεν έπεισαν τους κατοίκους των Σκοπίων, αλλά έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η Δύση πιέζει τον Ζόραν Ζάεφ να «τρέξει» τη διαδικασία, φέρνοντας νωρίτερα τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Έτσι, λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, έχει αρχίσει τις ζυμώσεις, αναζητώντας 11 επιπλέον βουλευτές προκειμένου να την υπερψηφίσουν.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση Ζάεφ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, με κάποιους να αποκαλούν το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργό στον ομόλογό του, «τηλεφώνημα παρηγοριάς». Όπως και να έχει, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αλλάζει το χρονοδιάγραμμα: βρίσκει παράθυρο να φέρει άμεσα τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν οι 11 αυτοί βουλευτές και οι αλλαγές δεν περάσουν, ο Ζάεφ ενημέρωσε τους συνομιλητές τους και τη διεθνή κοινότητα ότι θα προχωρήσει άμεσα σε κάλπες.

Όλα θα έχουν κριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν δεν καταφέρει να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση, όπως έχει προαναγγείλει, θα προκηρύξει αμέσως εκλογές, που σημαίνει ότι εάν δεν βρει τους 80 βουλευτές τον Δεκέμβριο θα στηθούν βουλευτικές κάλπες. Μπορεί το «Ναι» να το επέλεξαν 600.000 ψηφοφόροι, αλλά όλοι αυτοί δεν είναι δικοί του.

Εάν υπολογιστεί ότι όλοι σχεδόν οι Αλβανοί ψήφισαν «Ναι», ο αριθμός των ψήφων που μένει για τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ είναι μικρός και σίγουρα απέχει πολύ από το να του δώσει την πρώτη θέση. Αμφίβολο είναι εάν θα του επιτρέψει και να σχηματίσει κυβέρνηση με τα αλβανικά κόμματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here