Οι λάτρεις του ουρανού και της αστρονομίας, μπορούν να απολαύσουν την μεγαλύτερη σεληνιακή έκλειψη του 21ου αιώνα αυτό τον μήνα!

Το σεληνιακό γεγονός θα γίνει στις 27 Ιουλίου, θα είναι ορατό στους περισσότερους ανθρώπους που ζουν στο ανατολικό ημισφαίριο και θα διαρκέσει 103 λεπτά. Αυτό το σπάνιο φαινόμενο είναι αποτέλεσμα πολλών αστρονομικών σωμάτων που ευθυγραμμίζονται.

Κατά την διάρκεια της έκλειψης, το φεγγάρι θα περάσει από την σκοτεινότερη σκιά της γης, γνωστή ως ούμπρα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα κόκκινο χρώμα και γι’ αυτό ονομάζεται «ματωμένο φεγγάρι». Eίναι απόλυτα ασφαλές το να κοιτάξετε απευθείας την έκλειψη.

Η έκλειψη δεν θα είναι καθόλου ορατή στις ΗΠΑ. Η ολική έκλειψη θα διαρκέσει 1 ώρα 47 λεπτά, αλλά η μερική έκλειψη θα είναι ορατή για σχεδόν τέσσερις ώρες. Το φαινόμενο θα είναι ορατό και με γυμνό μάτι.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του μπλε φεγγαριού, που είναι η επιπρόσθετη πανσέληνος που μπορεί να συμβεί στην διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα.Έρχεται το «ματωμένο φεγγάρι»Το σεληνιακό γεγονός θα γίνει στις 27 Ιουλίου.

Η «υπερπανσέληνος», λόγω του «απειλητικού» χαρακτήρα της, αντιμετωπίζεται από κάποιους ως οιωνός κακών, θεωρώντας ότι συμπίπτει με καταστροφικά γεγονότα. Γενικότερα, η Σελήνη ήταν πάντα ένας από τους παραδοσιακούς «πρωταγωνιστές» μύθων και θρύλων. Κάποιοι εξ αυτών, παλαιότεροι και νεότεροι, παρουσιάζονται παρακάτω.

  • H υπερπανσέληνος αποτελεί προάγγελο του τέλος του κόσμου: Η υπερπανσέληνος είναι η τελευταία της τωρινής σεληνιακής τετράδας, μια σειρά από τέσσερις εκκλείψεις, οι οποίες έχουν λάβει χώρα μέσα σε διάστημα 18 μηνών. Κάποιοι θεωρούν την τετράδα ως ένδειξη για το τέλος του κόσμου. Οι τετράδες αυτές είναι όντως σπάνιες, έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν και θα λάβουν χώρα και στο μέλλον. Άλλη μία είχε σημειωθεί μεταξύ 2003 και 2004, και αναμένονται άλλες επτά μέσα στον αιώνα. Ωστόσο, πέραν των φόβων περί επερχόμενης αποκάλυψης, είναι απλά θέμα αστρονομίας, τροχιακής δυναμικής και γεωμετρίας.
  • Το φεγγάρι μεγαλώνει κατά την «ανατολή» του. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι κατά την ανατολή της η Σελήνη έρχεται πιο κοντά στη Γη, κάτι που την κάνει να φαίνεται πιο μεγάλη από ό,τι συνήθως. Αν και οι αποστάσεις όντως ποικίλλουν κατά την περιστροφή της Σελήνης γύρω από τη Γη, οι αποκλίσεις είναι μικρές. Το φεγγάρι φαίνεται στην πραγματικότητα μεγαλύτερο λόγω ενός οπτικού φαινομένου υπό την ονομασία «ψευδαίσθηση Ponzo»/
  • Η «σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού»: Καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, έχει τη μία της πλευρά στραμμένη προς τη Γη μόνιμα- και ως εκ τούτου, κάποιοι (μεταξύ τους και οι Pink Floyd) χαρακτηρίζουν το άλλο ημισφαίριο ως «σκοτεινή πλευρά». Ωστόσο, αυτός ο χαρακτηρισμός στην ουσία είναι λάθος, καθώς κατά τη φάση της νέας Σελήνης, το θεωρούμενο «σκοτεινό» ημισφαίριο «κοιτάει» προς τον ήλιο. Για αυτό και οι επιστήμονες προτιμούν τον όρο «back side» (πίσω πλευρά), για την οποία, παρεμπιπτόντως, υπάρχουν αρκετά στοιχεία, καθώς διαστημόπλοια έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις από πάνω της, με πιο πρόσφατο το LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter).
  • Η Σελήνη δεν έχει βαρύτητα: Μύθος, καθώς οτιδήποτε έχει μάζα, έχει και βαρύτητα. Απλά είναι κατά πολύ πιο αδύνατη σε σχέση με της Γης (περίπου το 17% της).
  • Ο «άνθρωπος στο Φεγγάρι»: Κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως έχουν δει ανθρώπινες φιγούρες στην επιφάνεια της Σελήνης (Man on the Moon). Πρόκειται για το ψυχολογικό φαινόμενο της παρειδωλίας, κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο.
  • Οι αστροναύτες της NASA δεν προσεληνώθηκαν ποτέ- όλο ήταν στημένο: Ο πιο γνωστός συνωμοσιολογικός μύθος, τον οποίο ουκ ολίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν, ακόμα και σήμερα, που υπάρχει μεγάλος αριθμός σεληνιακών δειγμάτων τα οποία μεταφέρθηκαν από τον δορυφόρο μας. Οι σύγχρονες αποστολές έχουν δώσει επιπλέον αποδείξεις ότι οι ιστορικές αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» έλαβαν χώρα. Αλλά φυσικά, οι σκληροπυρηνικοί συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι και αυτές είναι στημένες.

Οι ιεροκήρυκες που περιμένουν…το τέλος

Βεβαίως, πολλοί επιμένουν στη θεωρία του Τέλους: Δύο χριστιανοί ιεροκήρυκες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σηματοδοτεί τη Δευτέρα Παρουσία, σε συνδυασμό με καταστροφικούς σεισμούς και εντάσεις στη Μέση Ανατολή, πυροδοτώντας πιθανώς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τους πάστορες Μαρκ Μπλιτζ και Τζον Χάγκι, που ισχυρίζονται πως πολλά σημαντικά γεγονότα συνέπεσαν με «ματωμένα φεγγάρια», όπως η ίδρυση του Ισραήλ το 1948, ο Πόλεμος των Έξι Ημερών το 1967 και η εκδίωξη των Εβραίων το 1492.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here